Estonia anunţă că a neutralizat o „operaţiune hibridă'” a serviciilor de securitate ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa guvernului eston Kaja Kallas a anunţat marţi că ţara sa a reuşit să oprească o operaţiune hibridă a serviciilor de securitate ruse pe teritoriul Estoniei, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Kaja Kallas a anunțat pe rețelele sociale că Estonia a dejucat o operațiune rusă FOTO EPA-EFE
Kaja Kallas a anunțat pe rețelele sociale că Estonia a dejucat o operațiune rusă FOTO EPA-EFE

„Ştim că Kremlinul ţinteşte toate societăţile noastre democratice”, a scris Kallas pe platforma X (fosta Twitter).

În același timp, postul public de radio ERR a relatat că Serviciul de securitate internă (ISS) a arestat zece persoane inclusiv în cadrul unei anchete penale legate de vandalizarea, anul trecut, a unui automobil aparţinând ministrului de interne eston.

Agenția de securitate internă a Estoniei a anunțat marți că a arestat 10 persoane suspectate de sabotaj și de răspândirea fricii și crearea de tensiuni în țara baltică, în cadrul unei „operațiuni hibride" coordonate de serviciile speciale ale Rusiei, relatează AP.

Oficialii din domeniul securității au declarat că suspecții au avut o varietate de roluri în Estonia, în funcție de instrucțiunile primite de la responsabilii lor ruși. Unii dintre ei s-au concentrat asupra colectării de informații, în timp ce alții au planificat și executat atacuri, au declarat oficialii.

Șefa serviciului de securitate estonian, Margo Palloson, a declarat că unii dintre suspecții despre care se crede că au vandalizat monumente comemorative nedezvăluite au fost recrutați prin intermediul rețelelor de socializare.

„Întrucât în prezent se desfășoară acte procedurale pentru a verifica suspiciunile și a stabili fapte importante, nu este posibil să discutăm aceste incidente în detaliu", a declarat agenția de securitate.

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne rus anunţa că şefa executivului eston este dată în urmărire de poliţia rusă „într-un dosar penal”, la fel și secretarul de stat eston Taimar Peterkop şi ministrul culturii lituanian Simonas Kairis.

Cele trei ţări baltice, în prezent membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au relaţii tensionate cu Rusia, iar pe teritoriile lor trăiesc minorităţi ruse. Dezacordurile s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina.

În ianuarie, după un turneu al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în ţările baltice, Estonia şi Letonia au renunţat la acordurile cu Rusia privind asistenţa juridică, pe motiv că ruşii au atacat Ucraina. Totodată, Estonia a refuzat să prelungească permisul de şedere al conducătorului bisericii ortodoxe estone subordonate Patriarhiei Moscovei, care este cetăţean rus, apreciind că acesta constituie un risc pentru securitatea naţională

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite