Episcopul Cristian Crișan s-a recules la monumentul cărturarului Gheorghe Șincai din Slovacia

0
Publicat:

Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de la Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, a avut un moment de reculegere, în Slovacia, la monumentul dedicate în memoria cărturarului Gheorghe Șincai, din cimitirul localității Svinica, acolo unde cărturarul a fost înmormântat în 1816, scrie Agerpres.

Cristian Crişan Arhieparhia Blaj FOTO: Facebook.com/aegcblaj
Cristian Crişan Arhieparhia Blaj FOTO: Facebook.com/aegcblaj

„Aflându-se în Slovacia cu ocazia hirotonirii episcopale a noului Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice Slovace, Preasfinţia Sa Cristian Crişan s-a recules la monumentul dedicat ilustrului cărturar şi preot greco-catolic Gheorghe Şincai, din cimitirul localităţii Svinica, locul unde a fost înmormântat. Amintim faptul că în data de 28 februarie 2024 se împlinesc 270 de ani de la naşterea lui Gheorghe Şincai, corifeu al Şcolii Ardelene”, a transmis într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Arhieparhiei Blaj.

Conform postării, PS Cristian Crişan a participat cu binecuvântarea Cardinalului Lucian, la hirotonirea episcopală a noului Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din Slovacia, Jonas Jozef Maxim, în Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Presov.

Episcopul a fost însoţit de preotul Liviu Ursu, Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş. PS Cristian Crișan i-a oferit noului mitropolit, din partea Cardinalului Lucian, o icoană cu Fericiţii Episcopi Martiri Greco-catolici Români.

Monumentul funerar a fost realizat în 2022 de către Primăria comunei Râciu, judeţul Mureş. Pe acesta scrie, în română şi slovacă: Gheorghe Şincai N. 28 Feb.1754 Loc. Râciu-România D. 02 Nov.1816 Loc. Svinica-Slovacia - Învăţat iluminist, cu o viaţă trăită sub semnul jertfei pentru naţiune, este autorul primei sinteze de istorie a românilor, numărându-se printre părinţii fondatori ai naţiunii române.

Nu se mai cunoaște locul exact în care a fost înmormântat Gheorghe Șincai, în urma bombardării cimitirului.

Gheorghe Şincai, născut în 1754, la Râciu, decedat în 1816 în Slovacia, a fost istoric, lingvist, filolog şi teolog, preot şi călugăr, membru important al Şcolii Ardelene. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite