Electrocasnicele care vor fi interzise de Comisia Europeană, din 2025

0
Publicat:

Noile norme ale Uniunii Europene, publicate miercuri de Comisia Europeană, presupun, printre altele, că din iulie 2025, vom găsi pe piață doar uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur bazate pe tehnologia pompelor de căldură.

Uscătoarele de rufe prin condensare vor dispărea de pe piață din 2025 - Foto Arhiva
Uscătoarele de rufe prin condensare vor dispărea de pe piață din 2025 - Foto Arhiva

Documentul publicat de Comisia Europeană miercuri, 22 noiembrie, are în vedere noi norme de reglementarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și pentru a facilita repararea acestora. 

Astfel, acest tip de electrocansice vor avea o nouă etichetă energetică, începând din 1 iulie 2025. 

Uscătoarelor de rufe cu tambur, bazate pe tehnologia pompelor de căldură predomină pe piață în acest moment. Având în vedere evoluțiile tehnologice recente, doar acest tip de uscătoare vor fi permise pe piață, iar cele care folosesc condensarea vor dispărea.

O nouă schimbare vizează eticheta energetică, care va fi modernizată de la A+++ la D la o scară de la A la G. 

Produsele din clasa A vor fi cele mai bune din clasă, lucru care va motiva companiile să dezvolte aparate performante și eficiente din punct de vedere energetic, spun autoritățile. 

De altfel, producătorii vor fi nevoiți să respecte normele de durabilitate și au obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și a celor care se ocupă de reparații o listă de piese de schimb. Acest lucru va încuraja repararea produselor de uz casnic, în locul înlocuirii cu unele noi. 

Măsurile au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se estimează că, până în 2040, normele UE vor economisi 15 TWh de energie și vor scădea emisiile de gaze cu efect de seră cu 1,7 milioane de tone de CO2.  Reglementările vor îmbunătăți eficiența energetică a produselor și se aproximează că vor economisi  2,8 miliarde de euro pentru consumatori. 

Noile norme sunt rezultatul unor consultări și examinări extinse din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri. 

Companiile au la dispoziție o perioadă de 18 luni pentru a face tranziția și a pune în aplicare noile măsuri. 

De ce uscătoarele cu pompă de căldură sunt mai eficiente 

De-a lungul timpului uscătoarele cu pompă de căldură și-au demonstrat eficiența față de cele ce utilizează alte tehnologii. Aproximativ 60 de milioane de uscătoare sunt utilizate în casele de pe teritoriul UE.  

Conform site-urilor de specialitate, uscătoarele de rufe cu pompă de căldură consumă de opt ori mai puțină electricitate. Dacă un uscător prin condensație, la care căldura este dată de un bloc de rezistențe, consumă 2400 Wați, unul care folosește pompa de căldură consumă 280 de Wați, scrie vicbest.ro. 

Utilizatorii pot alege în acest moment dintre uscătoarele prin condensare, cele cu pompe de căldură sau cele încorporate în mașinile de spălat. 

Pe lângă un consum energetic mic, uscătoarele de rufe cu pompă de căldură protejează mai bine hainele de temperaturile ridicate și nu produc căldură în camera în care sunt amplasate. 

Chiar dacă sunt mai scumpe, în timp, acestea economisesc bani prin reducerea consumului de electricitate. 

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite