Despre ce au vorbit Erdogan şi Macron la summit-ul NATO. Preşedintele Turciei se va întâlni şi cu omologul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franşei, Emmanuel Macron şi omologul său turc, Recept Erdogan
Preşedintele Franşei, Emmanuel Macron şi omologul său turc, Recept Erdogan

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la Bruxelles cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a "clarifica" subiectele controversate din relaţiile franco-turce din ultimii ani, a anunţat palatul Elysee (preşedinţia franceză), transmite AFP.  Şeful statului tur va avea o întâlnire bilaterală şi cu preşedintele american Joe Biden, astăzi.

În timpul discuţiei "substanţiale" care a durat circa 45 de minute şi a avut loc la sediul NATO, înainte de începerea oficială a summitului Alianţei, cei doi şefi de stat "şi-au exprimat voinţa de a avansa împreună în ce priveşte Siria şi Libia", două dintre subiectele de divergenţă, a indicat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron şi-a "reiterat voinţa de clarificare strategică între aliaţi cu privire la valorile, principiile şi regulile din cadrul Alianţei", a menţionat palatul Elysee.

Franţa şi Turcia s-au plasat pe poziţii antagoniste la NATO în mai multe subiecte, în special în ce priveşte Mediterana de est, unde Parisul a susţinut Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în problema hidrocarburilor şi care a fost scena unui incident între o navă turcă şi una franceză, în iunie anul trecut.

Relaţiile bilaterale au avut de suferit şi din cauza dezacordurilor privind Siria, Libia şi mai nou conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia legat de Nagorno Karabah.

În octombrie, Erdogan a pus sub semnul întrebării "sănătatea mintală" a omologului său francez, pe care l-a acuzat că duce o "campanie de ură" împotriva islamului. În cursul discuţiei de luni "s-a făcut şi o clarificare în ce priveşte islamul", a mai indicat Elysee.

Macron i-a cerut de asemenea omologului turc să permită "transferul accelerat" în Franţa al unui francez condamnat la 16 ani de închisoare de justiţia turcă pentru deţinere de droguri. Fabien Azoulay, de 43 de ani, a fost arestat în timpul unei deplasări la Istanbul în 2017 pentru un implant de păr, explicaţia fiind că a cumpărat de pe internet o fiolă de GBL, un solvent folosit ca stimulent.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că el şi omologul său american Joe Biden trebuie să se folosească de întâlnirea pe care o vor avea luni pentru a depăşi problemele din trecut, inclusiv disputa în legătură cu achiziţia de către Ankara a unor rachete S-400 ruseşti, relatează Reuters.

Duminică, înaintea deplasării la summitul NATO de luni de la Bruxelles, Erdogan a spus că se aşteaptă la o "abordare necondiţionată" din partea Washingtonului la prima întrevedere cu Biden de când acesta a devenit preşedintele SUA.

El a mai afirmat că va ridica în discuţie şi recunoaşterea de către Casa Albă a masacrului din 1915 asupra armenilor din Imperiul Otoman drept "genocid", o decizie care a stârnit furia Ankarei, dar şi scoaterea Turciei de către SUA din programul privind avioanele de luptă F-35.

SUA au anulat vânzarea a 100 de avioane F-35 către Ankara după achiziţia de către Turcia a unor rachete S-400 ruseşti în 2019. Erdogan a acuzat Washingtonul că nu şi-a respectat promisiunile privind rachetele alternative Patriot americane.

Preşedintele turc, care s-a bazat pe o relaţie personală apropiată cu fostul preşedinte american Donald Trump pentru a aplana crize din trecut, este nemulţumit de atitudinea mai critică şi mai distanţată din partea noii administraţii americane, comentează Reuters.

Erdogan a fost nevoit să aştepte trei luni după învestirea lui Biden pentru primul lor contact, un apel telefonic bizar în aprilie, când preşedintele american l-a informat în legătură cu intenţia de a recunoaşte genocidul asupra armenilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite