Desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii Supreme din Polonia, un pas pozitiv în direcţia corectă, potrivit Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Camera inferioară a parlamentului polonez, Sejm, a votat joi dizolvarea controversatei camere disciplinare a Curţii Supreme din Polonia, care poate pedepsi şi demite orice judecător sau procuror şi se află în centrul disputei dintre Varşovia şi Bruxelles cu privire la respectarea unor standarde democratice fundamentale. Comisia Europeană a calificat vineri acest vot drept un pas pozitiv în direcţia corectă.

Camera disciplinară va fi înlocuită de un nou organism, conform Agerpres.

Comisia Europeană nu a transferat Poloniei miliarde de euro ca ajutor economic în contextul gestionării consecinţelor pandemiei, solicitând respectarea deciziilor unor înalţi judecători ai UE care impun schimbări pentru a restabili independenţa sistemului judiciar polonez. 

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat vineri că vor fi importante domeniul de aplicare şi conţinutul proiectului de lege adoptat în cele din urmă de Varşovia. Acestea trebuie să respecte legislaţia UE şi să răspundă preocupărilor Curţii de Justiţie a UE. 

Proiectul de lege introdus de preşedintele polonez Andrzej Duda urmează acum să fie aprobat de către Senat. 

Importanţi politicieni polonezi şi-au exprimat încrederea că, odată cu acest vot parlamentar, sunt îndeplinite condiţiile impuse de Bruxelles. 

Planul de redresare polonez, în valoare totală de aproximativ 35 de miliarde de euro, a fost blocat de Bruxelles din cauza conflictelor privind situaţia justiţiei şi, în special, a existenţei acestei camere disciplinare a Curţii Supreme, organism acuzat de UE că subminează independenţa judecătorilor. Pe 23 mai, această cameră disciplinară a ridicat suspendarea unuia din cei şase judecători urmăriţi penal pentru criticile aduse reformelor justiţiei introduse de guvernul naţionalist la putere. Ridicarea suspendării este una din cele trei condiţii puse de UE pentru acordarea de fonduri, celelalte două fiind reforma sistemului disciplinar şi desfiinţarea camerei de disciplină, nerecunoscută de instanţele europene. 

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunţat joi că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va efectua pe 2 iunie o vizită la Varşovia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite