De este atât de greu pentru Ucraina să treacă prin apărarea Rusiei. Explicația unui general american: „20 de kilometri de iad”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul de brigadă în retragere Mark Kimmitt, ofițer al armatei americane și fost director adjunct al operațiunilor pentru forțele coaliției din Irak, a explicat de ce este atât de dificil pentru Ucraina să străpungă liniile Rusiei.

Harta cu noi fortificații construite de ruși în Ucraina FOTO Brady Africk
Harta cu noi fortificații construite de ruși în Ucraina FOTO Brady Africk

Pe parcursul lunilor în care forțele ucrainene și-au pregătit contraofensiva, cele rusești și-au construit apărări elaborate în spatele liniilor de front care se întind pe sute de kilometri de-a lungul teritoriilor estice și sudice ale Ucrainei. Acestea constau în șanțuri anti-tanc, sârmă ghimpată, tranșee întărite cu beton, câmpuri minate anti-tanc și anti-personal, dinți de dragon contra blindatelor și buncăre.

Forțele ucrainene au adunat un arsenal impresionant de arme constând în tancuri, vehicule blindate și alte echipamente furnizate de SUA și aliații săi din NATO pentru a asigura o perforare eficientă a fortificațiilor rusești. Totuși, progresele au fost greu de obținut, iar oficialii ucraineni au fost nevoiți să respingă evaluări pesimiste potrivit cărora contraofensiva nu avansează suficient de repede, argumentând că atacuri fulgerătoare și ample nu sunt „fezabile” cu armele disponibile și în lipsa acoperirii aeriene.

Generalul de brigadă în retragere Mark Kimmitt, ofițer al armatei americane și fost director adjunct al operațiunilor pentru forțele coaliției din Irak, a explicat de ce este atât de dificil pentru Ucraina să străpungă liniile Rusiei.

„Rușii, la fel ca majoritatea țărilor, au ceea ce ei numesc o „apărare deliberată”, care este o serie de obstacole stratificate, toate pentru a se asigura că forțele ucrainene sunt oprite cât mai departe posibil”, a spus Kimmitt.

Acesta a subliniat că ucrainenii trebuie treacă prin apărări elaborate care se întăresc reciproc, întinse și pe câțiva kilometri,  și care formează nu mai puțin opt straturi de fortificații ce constituie obstacole și pericole însemnate atât pentru trupe, cât și pentru echipamente.

De pildă, vehiculele blindate ucrainene care încearcă să avanseze sunt prinse în capcane antitanc, expunându-le la focul inamic. Soldații infanteriei care trec peste capcanele tancurilor, se pot bloca în sârmă ghimpată, lăsându-i vulnerabili la atacuri. Dacă trec mai departe, atunci se confruntă cu tranșee, câmpuri minate și dinți de dragon, șiruri de vârfuri de beton concepute pentru a opri vehiculele pe calea lor.

Chiar dacă ar reuși să străpungă aceste prime straturi, forțele ucrainene aflate în ofensivă s-ar putea confrunta cu lupte în tranșee corp-la- corp, pe lângă faptul că ar putea deveni țintele artileriei, dronelor, aviației, munițiilor cu dispersie și altor atacuri potențial letale.

„Sunt 20 de kilometri de iad”, a subliniat generalul în retragere american. „Nu există absolut nicio îndoială că este probabil cea mai dură luptă în afara orașelor”, a spus el, adăugând că Ucraina încearcă în prezent să descopere și să exploateze un „punct slab” în apărarea Rusiei.

Brady Africk, expert la American Enterprise Institute, arată, analizând imagini prin satelit, faptul că rușii continuă să construiască fortificații pentru a-și întări apărările în teritoriile ocupate.

Rușii s-au înfipt, au investit o mulțime de mijloace de apărare, de oameni și de muniții, iar ucrainenii au lovit sistematic și au înaintat cu curaj și vor continua să facă acest lucru”, spunea săptămâna trecută consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, anunțând că administrația Biden va furniza Kievului bombe  cu dispersie, pentru a oferi mai mult impuls și muniții suplimentare pentru contraofensivă.

Ucrainenii au, totodată, o cantitate substanțială de capacități pe care nu le-au angajat încă în această luptă. Așadar, povestea acestei contraofensive este departe de a fi scrisă, iar noi vom continua să sprijinim Ucraina pe parcurs”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat ABC înaintea summitului NATO de la Vilnius, Zelenski a recunoscut că progresele au fost mai lente decât și-ar fi dorit el şi generalii săi, dar că armata ucraineană a depășit situaţia caracterizată printr-un „fel de stagnare” din lunile precedente.

Cu toţii vrem să o facem mai repede pentru că fiecare zi înseamnă noi pierderi în rândul ucrainenilor. Noi avansăm. Nu suntem blocaţi. În prezent, iniţiativa este de partea noastră”, a subliniat Zelenski, indicând că forţele ruse rămân poziţionate în spatele unor puternice linii defensive.

Peste 10km2 de teritoriu ucrainean a fost eliberat în sudul Ucrainei săptămâna trecută", a transmis luni Andrii Kovaliov, purtătorul de cuvânt al armatei, la televiziunea ucraineană. Alți 4km2de teritoriu au fost eliberaţi „în sectorul Bahmut” în est.

Militarii ucraineni se regrupează pe liniile atinse, provocând pagube cu artileria asupra ţintelor inamice identificate. Inamicul rezistă, transferă unităţi, îşi utilizează intens rezervele. Lupte intense au loc aici", a precizat el cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă din Bahmut.

Bilanțul contraofensivei ucrainene este de 193 km2 de la startul contraofensivei în est și sud: „169 km2 în sectoarele Melitopol şi Berdiansk" - cele două principale oraşe din sudul Ucrainei aflate în prezent sub controlul Rusiei - respectiv a 24 km2 în sectorul Bahmut - oraş recent capturat de Moscova după un lung asediu extrem de sângeros.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite