NATO avertizează Rusia: „O viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o greşeală istorică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat, marţi, Rusia că o viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o „greşeală istorică”, cu repercusiuni grave, informează BBC.

Înaltul oficial al Alianţei Nord-Atlantice a declarat, potrivit sursei citate, că Moscova trebuie să îşi retragă trupele masate la graniţa cu Ucraina.

„Îndemn Rusia să facă un pas înapoi şi să nu degenereze situaţia din estul Ucrainei. Dacă Rusia ar urma să intervină în Ucraina, ar fi o greşeală istorică. Acest lucru ar putea avea consecinţe grave pentru relaţia noastră cu Moscova şi ar conduce totodată la o izolare tot mai mare a Kremlinului”, a anunţat, marţi, Anders Fogh Rasmussen, la Paris.

De asemenea, secretarul general al NATO a îndemnat Moscova să-şi retragă trupele din apropierea graniţei cu Ucraina. „Facem apel la Rusia să îşi retragă zecile de mii de soldaţi masaţi la graniţele cu Ucraina şi să înceapă un dialog real cu autorităţile de la Kiev”, a mai spus Rasmussen.

În regiunea Luhansk, oficialii au declarat că mai mulţi „radicali” au ocupat clădirile guvernamentale şi au luat circa 60 de persoane ostatice. Activiştii pro-ruşi din clădire au negat informaţiile oficialilor, însă au anunţat că au confiscat un arsenal complet de puşti automate. Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a anunţat, miercuri, că cele 60 de persoane au fost eliberate.

De asemenea, mişcări secesioniste au fost înregistrate şi în oraşul Doneţk, acolo unde manifestanţii au scandat „Republica Doneţk” cerând totodată şi organizarea unui referendum pentru stabilirea statutului regiunii.

Tot marţi, secretarul american de Stat, John Kerry, a precizat că „forţele ruse au fost catalizatorul din spatele haosului din ultimele 24 de ore” din Ucraina.

Moscova a avertizat recent că orice folosire a forţei împotriva protestatarilor din estul Ucrainei ar putea conduce la un război civil.

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că au reuşit să reia controlul asupra unei clădiri din Kharkiv, sperând că în viitor şi administraţiile guvernamentale din Luhansk şi Doneţk vor fi eliberate de protestatari.


Citeşte şi:

UPDATE Kievul lansează operaţiuni antiteroriste împotriva separatiştilor ruşi. La Doneţk, proruşii au format un guvern provizoriu

Ucraina se confruntă cu ample mişcări secesioniste în principalele oraşe din est, unde manifestanţi pro-ruşi au luat cu asalt sediile administraţiilor guvernamentale încă de duminică, cerând independenţa faţă de Kiev.

SUA ar putea modifica dispozitivul militar din Europa, din cauza acţiunilor Rusiei

Statele Unite ar putea modifica dispozitivul militar american din Europa din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina, avertizează un oficial de la Departamentul american al Apărării, citat de AFP.

Pentagon: Moscova susţine separatismul prin trupele de menţinere a păcii din Transnistria

Pentagonul a anunţat marţi că Rusia utilizează trupele de menţinere a păcii staţionate în regiunea separatistă Transnistria pentru a promova separatismului provinciei de Republica Moldova, anunţă agenţia AFP.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite