Comisia Europeană va crea un „Grup de sprijin” pentru autorităţile de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeana FOTO Arhivă Adevărul
Comisia Europeana FOTO Arhivă Adevărul

Comisia European îşi propune să creeze în scurt timp un „Grup de sprijin” pentru Ucraina, în vederea coordonării acţiunilor de ajutor financiar la adresa autorităţilor din Kiev, relatează AFP.

Mai exact, Bruxelles-ul intenţionează să realizeze o comisie capabilă de a coordona eforturile financiare la adresa Ucrainei din partea statelor membre, ale creditorilor externi, cât şi din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Grupul de Sprijin”, aşa cum a fost anunţat oficial, va fi coordonat de Stefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate.

Conform acestuia, grupul are ca atribuţii identificarea şi coordonarea, împreună cu autoritătile ucrainene, a mijloacelor prin care guvernul de la Kiev îşi poate stabiliza situaţia economică.

În luna martie, Comisia Europeană a anunţat un plan de ajutorare economică a Ucrainei în valoare de circa 11 miliarde de euro, precum şi scutiri ale taxelor vamale cu o valoare totală de peste 500 de milioane de euro anual.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a precizat că va oferi un împrumut Ucrainei în valoare de 14-18 miliarde de euro, dacă vor fi luate mai multe măsuri nepopulare în ţara, precum majorarea preţului la gaze, cât şi îngheţarea salariilor bugetarilor.

În cadrul „Grupului de sprijin” de la Bruxelles s-ar putea discuta şi despre teritoriile Georgia si Moldova, deoarece si ele vor semna în scurt timp un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Recent, şefii politicii Externe ai Uniunii Europene, ai Statelor Unite, precum şi ai Rusiei şi Ucrainei se vor întâlni săptămâna viitoare pentru o nouă rundă de negoieri.

Tot în acest context, Alianţa Nord-Atlantică (NATO), prin vocea Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat, marţi, Rusia că orice intervenţie nouă în Ucraina ar fi o „greşeală imensă”, cu „repercusiuni grave”.

„Îndemn Rusia să facă un pas înapoi şi să nu degenereze situaţia din estul Ucrainei. Dacă Rusia ar urma să intervină în Ucraina, ar fi o greşeală istorică. Acest lucru ar putea avea consecinţe grave pentru relaţia noastră cu Moscova şi ar conduce totodată la o izolare tot mai mare a Kremlinului”, a anunţat Anders Fogh Rasmussen, la Paris.


Citeşte şi:

NATO avertizează Rusia: „O viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o greşeală istorică”

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat, marţi, Rusia că o viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o „greşeală istorică”, cu repercusiuni grave, informează BBC.

SUA ar putea modifica dispozitivul militar din Europa, din cauza acţiunilor Rusiei

Statele Unite ar putea modifica dispozitivul militar american din Europa din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina, avertizează un oficial de la Departamentul american al Apărării, citat de AFP.

Pentagon: Moscova susţine separatismul prin trupele de menţinere a păcii din Transnistria

Pentagonul a anunţat marţi că Rusia utilizează trupele de menţinere a păcii staţionate în regiunea separatistă Transnistria pentru a promova separatismului provinciei de Republica Moldova, anunţă agenţia AFP.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite