Condiţionarea accesării fondurilor europene de statul de drept, prioritatea Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, înainte de începerea summit-ului UE de la Bruxelles că „prioritatea maximă“ a Germaniei este condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi o împărţire „echilibrată şi justă“' a contribuţiilor la bugetul UE şi a avertizat că aceia care ''ignoră'' principiile statului de drept nu pot spera să primească ''ajutoare financiare nelimitate''.

„Apartenenţa la UE implică un comportament responsabil cu o repartizare a mijloacelor“, a indicat Merkel în intervenţia susţinută în faţa Bundestagului înaintea summitului european care începe tot joi.

Ea a insistat în continuare asupra propunerii Comisiei Europene ca accesarea fondurilor europene să fie condiţionată de situaţia statului de drept, chestiune care pentru Germania are ''prioritate maximă''. Merkel a făcut astfel aluzie, fără să le numească, la Ungaria şi Polonia, ţări care au divergenţe cu Bruxellesul din cauza reformelor în justiţie.

Comisia Europeană a anunţat de anul trecut că doreşte ca în viitorul buget multianual al UE - care va avea un gol de 12-14 miliarde de euro ca urmare a retragerii Marii Britanii - să condiţioneze accesarea fondurilor europene de situaţia statului de drept.

''Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă'', a menţionat Comisia Europenă în propunerile avansate în mai anul trecut privind bugetul multianual, pe care-l dorea să fie finalizat înaintea alegerilor europarlamentare de anul acesta, ceea ce nu s-a reuşit.

Oficiali polonezi au sugerat că Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o astfel de condiţionare a accesării fondurilor europene. Propunerile Comisiei Europene reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care va fi definitivat în urma negocierilor la care participă instituţiile europene şi statele membre, pentru adoptarea formei finale fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor UE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite