Comisarul UE pentru afaceri interne cere Turciei să accepte „de urgenţă” reîntoarcerea migranţilor din taberele greceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra de refugiaţi de pe Insula Lesbos FOTO EPA-EFE
Tabăra de refugiaţi de pe Insula Lesbos FOTO EPA-EFE

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a solicitat luni Turciei să permită „de urgenţă” reîntoarcerea migranţilor cazaţi în taberele greceşti, înaintea unei vizite la Ankara a liderilor europeni, relatează AFP.

„Fac apel la Turcia să reia de urgenţă întoarcerea migranţilor din Grecia", a declarat comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson în cursul unei vizite pe insula Lesbos, care găzduieşte peste 8.000 de solicitanţi de azil.

Preşedinţii Comisiei, respectiv Consiliului European Ursula von der Leyen şi Charles Michel urmează să meargă săptămâna următoare în Turcia unde se vor întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta probleme regionale şi privind migraţia.

Johansson a promis, de asemenea, 276 de milioane de euro bani UE pentru noi tabere pe insulele Lesbos, Chios, Samos, Kos şi Leros, unde sunt găzduiţi aproape 14.000 de migranţi.

Ea a vizitat şantierul taberei Samos, după care a scris pe Twitter: „Am ascultat şi am explicat că propunerile de migraţie sunt concepute pentru a europeniza şi a facilita rezolvarea situaţiei”.

Ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarachi, a reiterat apelului lui Johansson, îndemnând Ankara să accepte 1.450 de migranţi ale căror cereri de azil fuseseră respinse.El a precizat că se construiesc noi tabere pentru a găzdui populaţii de migranţi, şi anume una în Samos ce va finalizată până în iunie şi altele în Kos şi Leros, gata până în septembrie.

Grecia şi-a înăsprit politica de migraţie de la preluarea guvernării în 2019 de către prim-ministrul conservator Kyriakos Mitsotakis. 

Conferinţa sa de presă a fost întârziată de protestul a aproximativ 300 de persoane faţă de tabăra planificată din Lesbos, într-o manifestaţie convocată de guvernatorul local Costas Moutzouris.

"Locuitorii nu vor permite construirea de tabere permanente la graniţele greceşti şi europene", a transmis guvernatorul într-un comunicat.

Moutzouris susţinuse, de asemenea, opoziţia faţă de noua tabără anul trecut. Tentativa guvernului de a continua forţat lucrările de construcţie s-a soldat cu mai multe zile de revolte şi ciocniri cu forţele de ordine.

De asemenea, Grecia a fost acuzată de grupuri pentru drepturi ale migranţilor că a împins înapoi în mod repetat bărcile de migranţi, încălcând legislaţia internaţională.

Oficialii guvernamentali au negat în repetate rânduri aceste acuzaţii.

"Nu am întors înapoi ambarcaţiuni. Am împiedicat intrarea ambarcaţiunilor pe teritoriul european şi grec, dar acest lucru este permis de reglementări", a declarat Mitarachi pentru AFP într-un interviu la începutul acestei luni.

Joi, el a negat din nou „cu tărie” afirmaţiile, insistând că anchetele efectuate de agenţia de frontieră UE Frontex nu au constatat „nicio încălcare a drepturilor fundamentale la cazurile care au fost examinate”.

De asemenea, autorităţile elene nu au găsit dovezi în acest sens, a spus Mitarachi, adăugând că traficanţii răspândesc „ştiri false” despre garda de coastă greacă.

Cu toate acestea, Johansson a insistat luni că Grecia „poate face mai mult” pentru a investiga aceste relatări.

"Există unele cazuri specifice care cred că ar trebui analizate cu mai multă atenţie", a spus comisarul UE, adăugând că este "foarte îngrijorată" de rapoartele relevante ale agenţiei ONU pentru refugiaţi.

„Trebuie să ne protejăm frontierele externe, cum trebuie să protejăm şi drepturile fundamentale, care merg mână în mână, nu este o contradicţie”, a spus ea.

Turcia speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană (UE) în vederea soluţionării crizei migraţiei până la 26 martie, anunţa pe 9 martie şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu, în urma unui summit la Bruxelles, relatează AFP.

 ”Dacă reuşim să ajungem la un acord până la 26 martie, atunci acesta va fi pus pe masa summitului liderilor europeni” prevăzut la această dată, a declarat Mevlüt Cavusoglu agenţiei turce de presă de stat Anadolu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite