Comisarul european pentru Agricultură pregăteşte măsuri pentru ajutorarea fermierilor europeni afectaţi de embargoul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi în agricultură din ţările membre ale Uniunii Europene au analizat la Bruxelles, modalităţile de amortizare a efectelor produse de embargoul Rusiei asupra fructelor şi legumelor din spaţiul comunitar.

Uniunea Europeană a decis să ajute producătorii de fructe şi legume afectaţi de sancţiunile impuse de Moscova. Săptămâna viitoare vor fi luate măsuri concrete, inclusiv la nivel financiar, pentru stabilizarea sectorului agricol.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care coordonează grupul de lucru al experţilor întrunit după ce Moscova a blocat importurile de carne, lactate sau fructe şi legume din ţările vestice, a subliniat că Politica Agricola Comună dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii.

Înţelegând preocupările agricultorilor din întreaga Europă, comisarul Dacian Cioloş a declarat  că de la începutul săptămânii viitoare, va prezenta un set de măsuri de stabilizare a pieţei, care vizează un număr de produse perisabile din fructe şi legume „care sunt acum în mod clar în dificultate. Această acţiune va fi proporţională şi eficientă din punct de vedere al costurilor“.
 
Oficialul European a mai spus că „ această situaţie excepţională  necesită un acces mai rapid şi mai bun la informaţii de piaţă, în fiecare sector, iar în acest sens a activat un mecanism de monitorizare a pieţei consolidat, la care să contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc săptămânal, pentru atâta timp cât este necesar.
 
Mesajul comisarului Cioloş a fost :„ sunt pregătit să propun măsuri la nivel european dacă şi când sunt necesare. Producătorii din întreaga UE nu trebuie să se îngrijoreze. Monitorizăm fiecare sector şi fiecare piaţă şi, atunci când apar riscuri semnificative, voi acţiona. Prin intermediul politicii agricole comune reformate, avem instrumentele bugetare şi legale necesare unei acţiuni la nivel european împreună cu statele membre; încrederea în piaţă prin solidaritatea europeană este obiectivul nostru major."
 
Experţii au căzut de acord că situaţia cea mai urgentă se referă la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restricţiile impuse, în cazul cărora sezonul a început deja şi o piaţă-cheie de export a dispărut dintr-o dată fără să existe perspective imediate în ce priveşte unele alternative evidente. Pe baza noilor informaţii primite de la statele membre, Comisia a confirmat că va propune noi măsuri adecvate, la începutul săptămânii viitoare. Măsuri suplimentare având ca obiect produsele de origine animală sunt luate în considerare.

Miniştrii agriculturii din statele Uniunii Europene vor avea pe 5 septembrie o reuniune extraordinară la Bruxelles pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

Comisia Europeană a propus luni primele măsuri de sprijin pentru producătorii de piersici şi nectarine şi a promis că va întocmi cât mai repede posibil o analiză completă asupra efectelor embargoului rus, cât şi o evaluare a posibilelor „răspunsuri politice“ în faţa acestuia.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite