Cine ar putea să îl înlocuiască pe Boris Johnson dacă va fi destituit: posibili succesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE  (Arhivă)
Foto: EPA-EFE  (Arhivă)

Premierul britanic Boris Johnson se va confrunta luni seară cu o moţiune de cenzură, ca urmare a mai multor scandaluri, printre care şi petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown la nivel naţional impus de pandemia de COVID-19.

În cazul în care Johnson pierde votul de încredere va fi destituit, ceea ce va însemna că Partidul Conservator va organiza alegeri interne pentru un nou lider. actualul premier britanic pierde la vot

Liz Truss 

Liderul diplomaţiei britanice se află în topul preferinţelor exprimate de membrii partidului conservator. De-a lungul timpului, Truss a avut grijă de imaginea sa publică. Politiciana în vârstă de 46 de ani a fost ministru al comerţului internaţional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson, iar în anul 2021 a fost numită negociator-şef cu Uniunea Europeană.  Truss a declarat luni că îl sprijină 100% pe Johnson şi şi-a încurajat colegii să facă la fel. 

Jeremy Hunt 

Fostul ministru de Externe, Hunt, în vârstă de 55 de ani, s-a plasat pe locul al doilea după Boris Johnson la alegerile interne din anul 2019. Conform Reuters, el ar oferi o conducere mai puţin controversată şi mai serioasă.  

De asemenea, el a declarat că dorinţa sa de a deveni prim-ministru încă nu „s-a şters complet”. 

   

Rishi Sunak 

Până anul trecut, ministrul finanţelor a fost principalul favorit la succesiunea lui Borish Johnson. Sunak a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică din timpul pandemiei de COVID-19, măsuri care includeau salvarea joburilor şi stoparea unei creşteri în masă a şomajului cu costuri uriaşe. 

Cu toate acestea, el a fost criticat pentru că a neglijat costul de viaţă al gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului.  

Sunak a afirmat luni că îl susţine pe premierul Boris Johnson. 

   

Nadhim Zahawi 

Este în prezent ministru al Educaţiei şi s-a făcut remarcat ca ministru însărcinat cu campania de vaccinare anti-COVID-19, pe vremea când Regatul Unit avea una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume. 

Nadhim Zahawi este un fost refugiat irakian ajuns în Marea Britanie când era copil.  

Penny Mordaunt 

Este fostul ministru al Apărării şi a fost destituită de Boris Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea îl sprijinise pe Jeremy Hunt la competiţia internă din 2019 din Partidul Conservator. Ea a catalogat drept „ruşinoase” petrecerile organizate în plin lockdown în Downing Street, iar luna trecută a afirmat că alegătorii britanici doresc să vadă „profesionalism şi competenţă” din partea guvernului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite