Charles al III-lea se deplasează la Berlin pentru prima sa vizită în străinătate în calitate de rege. FAZ: „Trei zile de splendoare regală”

0
Publicat:

Charles al III-lea se deplasează miercuri în Germania pentru prima sa vizită în străinătate în calitate de rege al Regatului Unit. Această vizită, prevăzută de miercuri până vineri, „va deschide un nou capitol în relațiile anglo-germane”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, care anticipează „trei zile de splendoare regală la Berlin”.

Regele Charles al III-lea FOTO EPA-EFE
Regele Charles al III-lea FOTO EPA-EFE

După mai mult de şase luni de la preluarea coroanei britanice, planurile lui Charles al III-lea de a efectua în Franţa prima sa vizită externă au fost zădărnicite de manifestaţiile împotriva reformei pensiilor. Regele britanic și-a propus să meargă inițial la Paris, pe 27 martie, apoi la Belin, pe 29 martie, însă a renunţat la prima etapă a acestui turneu din cauza contextului social tensionat din Franţa, relatează AFP.

Palatul Buckingham a dat asigurări vinerea trecută că Charles al III-lea ia în considerare să viziteze Franța „cât de curând vor putea fi găsite date” disponibile. De partea sa, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre posibilitatea ca monarhul britanic să vină în țara sa „la începutul verii”.

Până atunci, Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au sosit miercuri la prânz la Berlin, unde au fost întâmpinați cu 21 de salve de tun pe aeroport. Programul pentru miercuri mai prevede primirea cuplulului regal britanic cu onoruri militare la Poarta Brandenburg. Este prima dată când o ceremonie de acest fel are loc pentru un invitat de stat la acest monument emblematic din Berlin, precizează AFP.

Apoi, în jurul orei locale 16.00 (17.00 în România) Charles al III-lea se va deplasa la Palatul Prezidenţial, unde va avea loc o recepţie în onoarea sa, ocazie pentru a celebra relaţia de prietenie dintre cele două ţări. Recepția va fi urmată de un banchet de stat. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care îl va însoţi pe Charles al III-lea pe întreaga durată a vizitei sale, a calificat venirea regelui britanic III-lea drept un „gest european important”.

Joi, va semna în Cartea de Aur a orașului Belin și se va întâlni cu edilul capitalei Germaniei, Franziska Giffey. Apoi va merge la Cancelaria Germaniei, unde va fi primit de Olaf Scholz. De la Cancelarie, Charles al III-lea se va deplasa la amiază la Bundestag pentru a ține un discurs, apoi va vizita un centru de refugiați ucraineni din Tegel.

Programul pentru joi prevede și o deplasare la baza din Finowurt, la circa 50 de kilometri nord de Berlin, pentru a saluta soldații batalionului germano-britanic, în prezența ministrului-președinte al landului Brandeburg Dietmar Woidke.

La rândul ei, regina consoartă va viziat Opera Comică din Berlin alături de soția președintelui german, Elke Büdenbender.

Ziua de joi se va încheia pentru Charles cu o vizită la satul ecologic Brodowin.

Regele britanic se va deplasa vineri cu trenul la Hamburg, al doilea oraș ca mărime din Germania, unde va vizita un proiect de energii regenerabile. De asemenea, el va depune o coroană de flori la biserica Saint-Nicolas din Hamburg, care a fost distrusă în cel de-al Doilea Război Mondial şi ulterior a fost transformată în memorial, va vizita portul local și se va întâlni cu edilul orașului.

Vizita lui Charles al III-lea se va încheia cu o recepție la Ambasada Marii Britanii în Germania.

Frank-Walter Steinmeier a salutat faptul că invitaţia sa, formulată în timpul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a în septembrie, a fost onorată atât de repede de Charles al III-lea, care cunoaşte foarte bine Germania, ţară în care s-a deplasat de peste 40 de ori.

„Faptul că vine acum, după numai şase luni, arată măsura în care regele apreciază prietenia dintre popoarele noastre”, a apreciat preşedintele Germaniei.

Ultima vizită a reginei Elisabeta a II-a în Germania, efectuată în 2015, a declanşat un val de entuziasm în ţară, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite