Cetățenii nu își pot da în judecată statele pentru daunele aduse sănătății din cauza poluării - Decizie CJUE

0
Publicat:

Persoanele care au suferit prejudicii de sănătate legate de poluarea atmosferică nu pot acționa în instanță țara lor pentru a cere despăgubiri, a decis joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Poluare. FOTO Shutterstock
Poluare. FOTO Shutterstock

Persoanele fizice pot da în judecată statul în care locuiesc pentru că nu respectă normele europene privind poluarea aerului și pot cere ca acesta "să adopte măsurile necesare", scrie Politico. 

"Directivele europene care stabilesc norme privind calitatea aerului înconjurător nu au, ca atare, obiectivul de a conferi drepturi particularilor a căror încălcare ar fi susceptibilă de a deschide un drept la despăgubire", a scris instanța într-un comunicat de presă.

Decizia instanței supreme a UE vine după ce Curtea administrativă franceză de apel din Versailles i-a cerut avizul înainte de a se pronunța într-un caz conex, în care un locuitor din regiunea pariziană cerea statului francez despăgubiri de 21 de milioane de euro.

Rezidentul francez susținea că starea sa de sănătate s-a deteriorat din cauza degradării calității aerului în regiunea pariziană, care, în opinia sa, a fost cauzată de încălcarea de către statul francez a normelor UE privind calitatea aerului.

Decizia CJUE contravine opiniei unuia dintre avocații generali ai CJUE, Juliane Kokott, care a scris în luna mai că statele membre pot fi considerate responsabile pentru daunele aduse sănătății cauzate de poluarea aerului.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite