Cehia: Fostul premier Babis şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie

0
Publicat:

Fostul prim-ministru şi miliardar ceh Andrej Babis, inculpat pentru fraudarea de subvenţii europene, şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la preşedinţie în ianuarie, informează AFP.

Fostul prim-ministru și-a anunțat intenția de candida la președinție Foto: EPA-EFE
Fostul prim-ministru și-a anunțat intenția de candida la președinție Foto: EPA-EFE

Voi candida la alegerea preşedintelui Republicii Cehe", a postat pe Facebook politicianul în vârstă de 68 de ani, născut în Slovacia şi care deţine a cincea avere din ţara sa.

Parlamentar şi preşedinte al partidului de centru ANO, premier în perioada 2017 - 2021, Andrej Babis a fost acuzat pentru presupusa sa implicare în fraudarea de subvenţii europene în valoare de două milioane de dolari.

El este acuzat că a retras în 2007 o fermă situată la sud de Praga din grupul său Agrofert, specializat în produse alimentare, chimice şi mass-media, pentru a o face eligibilă pentru o subvenţie europeană destinată micilor întreprinzători.

Actualul premier Petr Fiala, care l-a înlocuit pe Andrej Babis la sfârşitul anului trecut, a estimat pe Twitter că Babis urmăreşte, prin această candidatură, să obţină imunitate.

Principalul său rival în cursa prezidenţială va fi fostul general Petr Pavel, care a condus Comitetul militar al NATO din 2015 până în 2018, potrivit sondajelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite