Cehia ar putea trimite trupe militare în România sau Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Trupe ale armatei cehe ar putea fi desfăşurate în cadrul unei unităţi NATO în Slovacia sau România. Totuşi, opţiunea cea mai probabilă este Slovacia, vecinul şi aliatul apropiat, a declarat marţi ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova.

„O opţiune este România, a doua este Slovacia. Cred că ne dăm seama care este mai aproape din punct de vedere geografic, geopolitic. Acesta este un mic semnal privind direcţia la care ne gândim", a declarat Cernochova reporterilor, adăugând că guvernul şi parlamentul vor trebui să ia decizia privind orice desfăşurare de forţe.

Ministrul slovac de Externe, Ivan Korcok, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că NATO ia în considerare desfăşurarea unor trupe în Slovacia, alături de alte ţări de pe flancul său estic, ca răspuns la consolidarea militară rusă în apropierea Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a aflat recent într-o vizită oficială în România, a declarat că România ar putea găzdui un grup de luptă al Alianţei, ceea ce înseamnă o prezenţă permanentă a trupelor aliate.

„Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a declarat şeful NATO pe 11 februarie, scrie Hotnews.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că este optimist privind  „înfiinţarea unui grup de luptă NATO în România, permanent de această dată, cu Franţa la cârmă, ca naţiune-cadru, cu România ţară-gazdă şi la care anticipăm că un număr de alţi aliaţi vor contribui cu forţe la o prezenţă permanentă a NATO aici, în România”.

Momentan, singura ţară NATO care va trimite militari în românia şi de care se ştie, este Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite