Ce transporta avionul prăbuşit în Grecia şi cine era clientul încărcăturii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aeronava Antonov An-12 transporta 11,5 tone de arme din Serbia în Bangladesh, a afirmat ministrul sârb al Apărării, Nebojsa Stefanovic, citat de Kurir şi Reuters.

„Avionul care s-a prăbuşit noaptea în Grecia, un An-12, transporta 11,5 tone de produse din industria noastră de apărare, pentru Bangladesh. Toţi cei opt membri ai echipajului, din păcate, au murit”, a comunicat Ministerului Apărării sârb. 

Ministrul sârb al Apării a furnizat mai multe informaţii despre zbor şi a afirmat că „avionul a decolat în jurul orei 20:40 de la Niš şi transporta aproximativ 11,5 tone de produse ale industriei noastre dedicate apărării către clientul final din Bangladesh. Clientul era Ministerul Apărării din Bangladesh”, conform Reuters

De asemenea, Stefanovic a spus că avionul avea permisiunea de a zbura din Nis, cu aterizări tehnice în Amman, Riad, Ahmedabad şi era planificat să aterizeze la Dhaka. 

„Proprietarul mărfurilor era compania privată Valir, din Serbia. Acest zbor avea toate permisele corespunzătoare, toate în conformitate cu reglementările internaţionale”, a punctat Stefanović.  

Totodată, el a spus că au existat teorii că armele sunt introduse ilegal din Serbia în Ucraina, însă ministrul sârb al Apărării a infirmat acest lucru. Oficialul sârb afirmă că din anul 2016 nu a fost eliberat niciun permis de transport de arme din Serbia în Ucraina sau Rusia. 

Nebojsa Stefanovic a argumentat de ce armele erau transportate de un avion ucrainean: „Avioanele folosite pentru transportul acestor echipamente sunt de mare capacitate şi au fost produse în primul rând de fosta Uniune Sovietică, iar utilizatorii sunt Rusia, Belarus şi Ucraina. Din cauza sancţiunilor internaţionale, rusii şi belarusii nu pot transfera arme, iar avioanele ucrainene nu mai pot ateriza la ele în ţară, din cauza situaţiei de acolo, şi sunt angajate în toată lumea pentru transferul acestor bunuri”. 

Stefanovic a mai menţionat că Serbia exportă arme doar în conformitate cu autorizaţiile internaţionale. Fiind întrebat despre ce arme se aflau în aeronavă, el a afirmat că în avionul prăbuşit în Grecia se aflau rachete de semnalizare de mortiere şi mine de antrenament, conform Kurir.

Avionul Antonov An-12 care s-a prăbuşit, sâmbătă seară, în Grecia, era operat de compania aeriană ucraineană Meridian. La bordul avionului se aflau opt persoane, care au murit, Denis Bogdanovici, liderul companiei aeriene ucrainene Meridian, confirmând că cei opt sunt cetăţeni ucraineni. 

Potrivit Reuters, locuitorii din vecinătate au fost sfătuiţi să ţină ferestrele şi uşile închise şi să evite zona incidentului. Un oficial de brigadă le-a spus reporterilor, duminică dimineaţa, că pompierii „şi-au simţit buzele arzând”.

„Nu ştim ce ne afectează”, a declarat generalul-maior al Detaşamentului de Pompieri, Marios Apostolidis, conform Reuters. 

Opt oameni au murit într-un accident aviatic din nordul Greciei, în apropierea oraşului Kavala

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite