Ce spune Putin despre incidentul din strâmtoarea Kerci şi întâlnirea cu Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a acuzat pe omologul său din Ucraina, Petro Poroşenko, că a orchestrat o „provocare“ navală în Marea Neagră pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor, scrie The Guardian.

„A fost organizată de preşedinte înainte de alegeri. El este pe locul cinci la popularitate şi atunci a trebuit să facă ceva. A fost folosit incidentul ca un pretext pentru a implementa legea marţială“, a declarat Putin.

Potrivit preşedintelui rus, Vestul este gata să-i ierte pe politicienii ucraineni pentru că cred în discursul anti-rusesc promovat de Kiev.

„Navele militare au intrat în apele teritoriale ale Rusiei şi nu au răspuns gărzilor de coastă… Ce puteau face?“, s-a întrebat el. „Ar face la fel şi în ţara ta, este absolut evident“, i-a transmis el unui om de afaceri străin. „Aceste ape teritoriale au fost mereu ale noastre, chiar înainte ca (peninsula) Crimeea să facă parte din Rusia“, a adăugat Putin.

Incidentul din Marea Neagră riscă să ducă la anularea unei întâlniri între preşedintele american, Donald Trump, şi Vladimir Putin, cu ocazia summit-ului G20 de la Buenos Aires din acest weekend. Trump a declarat marţi că ar putea anula întâlnirea din cauza incidentului, dar Kremlinul a informat miercuri că discuţiile vor avea loc aşa cum a fost plănuit.

Pe de altă parte, Vadim Astafiev, purtător de cuvânt al districtului militar din sud al Rusiei, a declarat că un nou sistem de rachete S-400 va fi trimis în Crimeea în curând şi va deveni operaţional până la sfârşitul anului. Crimeea găzduieşte trei sisteme antirachetă cu o rază de acţiune de până la 400 de kilometri, acest lucru oferind Rusiei controlul asupra unor zone semnificative deasupra Mării Negre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite