Ce ne spune înmormântarea lui Navalnîi despre Rusia de azi | Analiză BBC

0
Publicat:

Steven Rosenberg este jurnalist britanic pentru BBC News. El a fost corespondentul BBC la Moscova peste 20 de ani.

Memorial Navalnîi FOTO: EPA EFE
Memorial Navalnîi FOTO: EPA EFE

În orele de după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, Steven Barnett Rosenberg a făcut reportaje non-stop pentru televiziune, radio și pentru site-ul de știri al BBC.

Recent, timp de două săptămâni a relatat despre moartea celui mai proeminent lider al opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, într-o colonie penală din Arctica.potrivit editorialului bbc.com.

A vorbit despre problemele cu care s-a confruntat familia sa în încercarea de a-i recupera trupul; a vorbit cu moscoviții care i-au adus omagii florale.

Vineri, a urmărit cum sicriul lui Navalnîi a fost transportat într-o biserică din Moscova. A văzut mii de ruși făcând coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu.

”I-am văzut pe susținătorii săi aruncând trandafiri și garoafe în mașina mortuară înainte ca aceasta să se îndrepte spre cimitir. Dar abia după ce am văzut imaginile dramatice cu sicriul său coborât în mormânt, moartea lui Navalnîi a devenit în sfârșit, pe deplin, cunoscută.

Astăzi, omagiile au continuat, iar rușii - inclusiv mama lui Navalnîi, Ludmila - au venit la cimitirul Borisov și au depus flori la mormântul acestuia.M-am gândit la scenele extraordinare la care am asistat ieri și la ceea ce ne spun - dacă ne spun ceva - despre Rusia de astăzi. Având în vedere valul actual de represiune împotriva vocilor disidente, nu era clar câți ruși vor ieși să își ia rămas bun de la cel mai aprig critic al Kremlinului. În ultimele zile, sute de persoane au fost reținute de poliție în întreaga Rusie la evenimentele de comemorare a lui Navalnîi. Dar, mii de oameni au venit”, a scris Steven Rosenberg.

Jurnalistul spune că a vorbit cu oamenii, tineri și bătrâni, care stăteau la coadă în fața bisericii, au vorbit despre speranța pe care Navalnîi le-a dat-o într-un viitor mai bun, mai luminos pentru țara lor.

Mai târziu, mulțimea a scandat sloganuri nemaiauzite pe străzile rusești de la invazia Ucrainei, cum ar fi "Libertate deținuților politici!" și "Nu războiului!". M-a frapat faptul că aici era o Rusie absentă din peisajul public timp de doi ani; o Rusie care nu îl susține pe Vladimir Putin, sau războiul din Ucraina, și care vrea să fie o țară democratică. Este în contrast total cu Rusia prezentată la televiziunea de stat: Rusia este cu furie antioccidentală, pro-Putin, susținând în totalitate "operațiunea militară specială" din Ucraina și îmbrățișând autoritarismul în țară. Întrebarea cu care rămân este următoarea: au fost scenele de ieri rămășițele muribunde ale democrației liberale din Rusia, un "ultim urlet" pentru libertatea de exprimare înainte de a se stinge complet? Cei aflați la putere aici ar putea crede că da. Cu siguranță că au depus eforturi pentru a obține acest lucru, adoptând legi represive menite să reducă la tăcere și să pedepsească disidența. Ca urmare, cele mai importante personalități ale opoziției rusești au fugit în străinătate sau sunt în închisoare”, mai scrie Rosenberg.

El susține că odată cu moartea lui Navalnîi, opoziția și-a pierdut cel mai carismatic lider.

”Peste două săptămâni, președintele Putin nu se va confrunta cu nicio provocare serioasă la alegerile prezidențiale din Rusia - cei mai aprigi critici ai săi nu se află pe buletinul de vot. După ceea ce se așteaptă să fie declarată o victorie "zdrobitoare", autoritățile îl vor prezenta pe președintele Putin și politicile sale ca fiind foarte populare și îi vor respinge pe criticii săi ca pe o minoritate minusculă a publicului rus.Dar, iată care este problema. Foarte des, rușii care îl votează îmi spun că o fac nu pentru că sunt entuziasmați de politicile sale sau de viziunea sa asupra Rusiei: pur și simplu nu văd nicio alternativă. Este exact ceea ce Kremlinul a încercat să obțină prin eliminarea tuturor rivalilor serioși de pe scena politică. Ceea ce am văzut pe străzile Moscovei, în ziua înmormântării dlui Navalny, a fost foarte diferit: o adevărată manifestare de sprijin pentru un politician care a inspirat o parte a publicului rus cu o viziune alternativă pentru Rusia. Navalnîi a murit. Dar pentru acești oameni, dorința lor pentru o Rusie diferită este foarte vie”, a încheiat jurnalistul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite