Ce detalii oferă generalul Budanov despre doborârea unui nou avion-radar A-50? Ținta: „Încă șase”

0
Publicat:

Șeful spionajului militar ucrainean, generalul Kirilo Budanov, a oferit câteva detalii despre operațiunea din 23 februarie soldată cu doborârea unui nou avion-radar de tip Beriev A-50.

Avion Beriev A-50 FOTO Military Today
Avion Beriev A-50 FOTO Military Today

Potrivit lui Budanov, operațiunea a fost pregătită timp de două săptămâni până la executarea ei deasupra Mării Azov.

Șeful spionajului militar ucrainean a precizat că anihilarea acestui avion cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de la lansarea invaziei ruse nu are nicio relevanță simbolistică. „Așteptam avionul, nu data”, a afirmat el.

Budanov a refuzat să menționeze armele folosite pentru doborârea celui de-al doilea avion-radar de tip Beriev A-50 de la începutul acestui an. Un alt avion de acest tip fusese eliminat pe 14 ianuarie de asemenea deasupra Mării Azov.

„Încă șase (au mai rămas de doborât, n. red.). Două schimburi complete. Încă unul va cădea și va trebui oprit serviciul non-stop”, a declarat Budanov.

Armata rusă ar fi dispus de nouă avioane de tip Beriev A-50 înainte de declanșarea invaziei, la 24 februarie 2022. În afară de cele două avioane doborâte, un altul a fost grav avariat în timp ce staționa pe un aerodrom din Belarus.

Dintre cele șase A-50-uri aflate încă în dotarea armatei ruse, doar trei ar fi modernizate, subliniază presa ucraineană.

Această aeronavă, folosită pe post de control și supraveghere cu o rază de acțiune de până la 600 de kilometri, ar costa aproape 300 de milioane de euro.

În opinia expertului militar ucrainean Pavlo Narojnîi, operațiunea din 23 februarie ar fi fost posibilă datorită unor drone și unor rachete sol-aer S-200.

„Cumva a fost lansat un radar, fie de pe o dronă de suprafață, fie de pe vreo dronă zburătoare, iar acest radar a iluminat A-50, după care s-a reușit lovirea cu o rachetă sau mai multe rachete S-200. (...) Această versiune este absolut realistă”, spune Narojnîi, citat de digi24.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite