Ce a acceptat Kievul prin acordul de la Minsk: regiunile Doneţk şi Lugansk primesc statut special, sau mai precis  „transnistrizarea“ estului Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regiunile separatiste ale Ucraineinei ce vor să formeze un nou stat, Novorussia
Regiunile separatiste ale Ucraineinei ce vor să formeze un nou stat, Novorussia

Regiunile Doneţk şi Lugansk primesc statut special şi dreptul de a organiza alegeri anticipate, potrivit unui protocol semnat la finalul reuniunii desfăşurate pe 5 septembrie la Minsk şi publicat pe site-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Realizarea procesului de decentralizare a puterii, inclusiv adoptarea de către Ucraina a legii „Cu privire la ordinea temporară a administraţiei publice locale în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk”, se menţionează în protocol.

Unul dintre punctele documentului prevede organizarea alegerilor locale anticipate, în conformitate cu legea ucraineană

Liderul autoproclamatei republicii Populare Lugansk, Igor Plotniţki, susţine acceptarea statutului special nu înseamnă renunţarea la independenţă, însă, de dragul păcii, republicile sunt gata pentru compromisuri.

El a menţionat că legea ucraineană cu privire statutul special trebuie să ofere posibilitatea de a construi relaţii cu Kievului „pe baze contractuale” şi că documentul trebuie să includă puncte precum cel referitor la limba rusă, iar Kievul să se oblige să nu împiedice dezvoltarea relaţiilor cu Federaţia Rusă.

Igor Plotniţki a declarat că republicile Lugansk şi Doneţk vor cere Kievului să garanteze 100% securitatea populaţiei, instituţiilor politice şi infrastructurii.

Mai mult, Plotniţki susţine Armata Ucrainei şi Garda Naţională se află ilegal în Donbass şi că autorităţile de la Kiev trebuie să explice ce înţelege prin „grupări armate ilegale”.

Dar iată ce conţine „protocolul “ semnat de Kiev şi separatiştii, miercuri, la Minsk:

1. Încetarea focului imediat şi bilateral

2. Controlarea şi verificarea regimului de încetare a focului de către OSCE

3. Descentralizarea puterii, care să permită un guvern autonom provizoriu local în regiunile din Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, în virtutea unei legi privind un "statul special"

4. Control constant şi activ din partea OSCE pentru frontiera dintre Ucraina şi Rusia şi crearea unei zone de securitate în zonele de frontieră

5. Eliberarea imediată a tuturor prizonierilor de război şi persoanelor deţinute ilegal

6. Adoptarea unei legi împotriva umăririi şi aducerii în faţa justiţiei a persoanelor implicate în unele evenimente din regiunile Doneţk şi Lugansk

7. Continuarea unui dialog naţional inclusiv

8. Luarea unor măsuri pentru ameliorarea situaţiei umanitare în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk)

9 . Organizarea de alegeri locale anticipate la Doneţk şi Lugansk

10. Retragerea grupurilor armate ilegale, a armelor grele şi a tuturor combatanţilor şi mercenarilor din teritoriul ucrainean

11. Adoptarea unui program pentru relansarea economică a bazinului Donbas şi reluarea activităţii în regiune

12 . Garanţia securităţii persoanelor care participă la consultări

Acest plan a fost semnat de reprezentantul OSCE Heidi Tagliavini, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi liderii separatişti Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite