Blocaj la banii UE. Situaţie disperată a beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii europeni sunt blocaţi din cauza incompetenţei şi a corupţiei din sistem
Banii europeni sunt blocaţi din cauza incompetenţei şi a corupţiei din sistem

Oprirea decontărilor către Comisia Europeană prin decizia autorităţilor de la Bucureşti începând cu 1 iulie urmare a unor importante misiuni de audit ai experţilor de la Bruxelles şi timpul în care neregulile trebuie corectate blochează pentru câteva luni sursele din finanţare ale beneficiarilor de proiecte prin fonduri europene.

Într-o situaţie disperată se află câştigătorii proiectelor finanţate prin POSDRU (Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane) care, în lipsa banilor, aculumează datorii, încearcă să obţină credite pentru plăţile curente şi înregistrează déjà întârzieri în derularea proiectelor. În paralel, furnizorii de bunuri şi servicii antamaţi în proiecte au şi ei de suferit.

Situaţia în care se află POSDRU în acest moment a fost explicată de experţi ai CE, pentru Adevărul Europa, însă potrivit informaţiilor de la Bruxelles, cu concursul autorităţilor de la Bucureşti, reluarea finanţărilor este puţin probabilă înainte de luna octombrie.

Autorităţile de la Bucureşti au primit în urmă cu aproape o lună rezultatul misiunii de audit. Vezi detalii aici.

Între timp, sistemul naţional încearcă să ajute beneficiarii de proiecte iar firmele de consultanţă s-au alăturat acestei iniţiative. Decizia este însă în altă parte.

Pentru a veni în asistenta beneficiarilor POSDRU ale căror situatii financiare sunt afectate negativ de întârzierile înregistrate în rambursarea plăţilor din FSE, Autoritatea de Management POSDRU adresează rugamintea tuturor beneficiarilor de a completa o macheta cu sumele pe care aceştia le au restante la bugetul de stat (urmare a neachitarii contributiilor aferente salariilor plătite în cadrul proiectelor POSDRU) şi penalitatile aferente acestora, calculate pana la data de 15 august 2012, transmite www.fonduri-structurale.ro.

România aşteaptă în această toamnă două decizii cheie din partea Comisiei Europene care vizează cinci programe operaţionale pe care au fost efectuate mai multe misiuni de audit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite