Antony Blinken: Europa are o „oportunitate imensă” să se desprindă de dependența energetică a Rusiei

0
Publicat:

Europa are o "oportunitate imensă" să se desprindă de dependenţa sa energetică de Rusia, care a oprit livrările de gaze, a afirmat vineri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, înainte de a se deplasa la sediul NATO de la Bruxelles, informează AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken este șeful diplomației americane FOTO EPA EFE
Antony Blinken este șeful diplomației americane FOTO EPA EFE

"Există o oportunitate imensă (...) de desprindere, odată pentru totdeauna, de această dependenţă faţă de Rusia, de debarasare de această putere pe care Rusia o are asupra Europei utilizând energia ca o armă", a spus Blinken în faţa presei, înainte de a pleca din Polonia spre Bruxelles, la o zi după vizita la Kiev.

Europenii şi-au fixat ca obiectiv să renunţe la dependenţa de hidrocarburile din Rusia, evitând în acelaşi timp să se afle în situaţie de criză energetică. Rusia a întrerupt la sfârşitul sfârşitul săptămânii trecute livrările prin gazoductul Nord Stream, dând asigurări că sancţiunile care i-au fost impuse din cauza invadării Ucrainei împiedică mentenanţa unei turbine.

Până acum, Moscova a profitat de pe urma creşterii explozive a cotaţiilor la energie, deşi exporturile sale de gaze şi petrol au scăzut. Vineri, cu prilejul vizitei sale la sediul NATO, Blinken va insista de asemenea asupra 'unităţii' membrilor organizaţiei pentru "a se asigura că Alianţa noastră va fi cât se poate de puternică pentru a descuraja orice nouă agresiune a Rusiei". 

Rute alternative

În ultimele luni, țările europene au încercat să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc. Rusia a oprit deja livrările de gaze către unele state, care au respins cererea Rusiei pentru o nouă metodă de plată. Dar altele, inclusiv Germania, încă mai au nevoie de gaze ruseşti şi încearcă să îşi refacă rezervele de gaze epuizate.

Rutele alternative de gaze către Europa care nu trec prin Ucraina includ conducta Yamal-Europe, care traversează Belarus şi Polonia până în Germania, şi Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania.

Conducta Yamal-Europa are o capacitate de 33 de miliarde de metri cubi (bcm), aproximativ o şesime din exporturile de gaze ruseşti către Europa. Gazul curge spre est prin conducta din Germania până în Polonia de ceva timp.

Moscova a aplicat sancţiuni proprietarului părţii poloneze a conductei Yamal-Europa care transportă gaze ruseşti în Europa. Cu toate acestea, Polonia se poate descurca fără flux invers de gaz pe conducta Yamal, a spus ministrul pentru climă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite