Bătălia pentru Kiev. Lumea priveşte îngrozită cum un convoi de tancuri ruseşti lung de 64 de kilometri se îndreaptă spre capitală. Cum se pregătesc ucrainenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Prima zi a lunii martie şi a şasea a invaziei Rusiei în Ucraina pare a fi cea mai apăsătoare. Imaginile din satelit arată, cu o claritate covârşitoare, ritmul progresului armatei ruse către Kiev. Un convoi blindat lung de aproximativ 64 km, format din  tancuri, camioane de aprovizionare şi trupe, se îndreaptă spre capitală. Este la câţiva kilometri de oraş.

Acest mars oferă un sens complet nou şi terifiant expresiei „lumea se uită”. Toată lumea poate vedea aceste imagini din satelit, dar numai forţele ucrainene, soldaţii şi civilii pot opri avansul greoi. Armatele occidentale continuă să trimită arme şi muniţii şi salve necontenite de cuvinte puternice. Pe teren, Ucraina este pe cont propriu.

„Vom arde convoiul”, îi spune un jurnalist ucrainean unui coleg de la BBC, refugiaţi amândoi într-un adăpost antiaerian. Această hotărâre brută şi patriotismul înflăcărat sunt cele care au declanşat rezistenţa neaşteptat de puternică a Ucrainei la înaintarea puternicei armate ruse.

Ştirile din centrul regional Herson din sudul Ucrainei, acum încercuit de forţele ruse, trimit un semnal despre ceea ce ar putea sta la pândă. Este povestea unui asediu, a unei tacticii medievale desfăşurate cu efect devastator de nenumărate ori în Siria pentru a înfometa un oraş şi a-l supune.

Cu fiecare zi, neîncrederea de acum şase zile se transformă în sfidare şi groază în rândul ucrainienilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apărarea Kievului este o prioritate cheie pentru Ucraina, relatează Interfax Ucraina.

Vitali Kliciko, primarul oraşului Kiev, a anunţat marţi, într-un mesaj video, că „inamicul este la porţile oraşului”, adăugând că soldaţii ucraineni „se pregătesc să apere Kievul”.

„Forţele noastre armate se luptă eroic pentru pământul nostru”, a mai spus Kliciko, potrivit CNN.

„Au fost ridicate fortificaţii şi puncte de control la intrările în oraş. Le cer tutror să-şi păstreze calmul. Nui ieşiţi afară dacă nu e necesar şi rămâneţi în adăposturi în caz de alarmă”, a mai cerut primarul.

Ministerul rus al Apărării anunţă ce obiective va bombarda în Kiev în următoarele ore

Ministerul rus al Apărării îi avertizează pe locuitorii din Kiev să-şi părăsească casele, deoarece intenţionează să lovească ţinte în capitala Ucrainei, transmite agenţia de presă de stat rusă Tass. Într -o declaraţie emisă marţi după-amiază, Ministerul rus al Apărării spune că forţele lor se pregătesc să lanseze „lovituri de înaltă precizie” împotriva „Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi a Centrului 72 pentru Informaţii şi Operaţiuni Psihologice (PSO)“ din Kiev.

Îndemnăm cetăţenii ucraineni precum şi locuitorii Kievului care locuiesc în apropierea staţiilor de releu, să-şi părăsească casele. a mai transmis ministerul rus al Apărării.

„Harkovul şi Kievul sunt acum cele mai importante ţinte pentru Rusia. Teroarea a menit să ne sperie , pentru distruge rezistenţa. Ei vin în capitala noastră în acelaşi mod ca şi în Harkov. Prin urmare, apărarea capitalei este un prioritate cheie pentru stat”, a subliniat Zelenski.

Preşedintele a subliniat că în toate oraşele trebuie să facă tot posibilul pentru a opri inamicul, autorităţile militare şi civile din fiecare oraş fiind responsabile pentru acest lucru.

„Dar Kievul este special. Dacă apărăm Kievul, vom apăra statul. Kievul este inima ţării noastre. Şi trebuie să bată“, a adăugat şeful statului ucrainean.

În a şasea zi a războiului din Ucraina, convoaie militare masive ruseşti au fost observate din satelit îndreptându-se către capitala Kiev, în timp ce al doilea oraş al ţării, Harkov, a fost din nou bombardat, iar în sud trupele ruse au făcut joncţiunea cu forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Pregătindu-se pentru un posibil asalt asupra Kievului, armata ucraineană a amplasat un număr important de tancuri şi camioane militare în părţile de vest şi de nord ale oraşului, transmite AFP. O parte din locuitori au părăsit capitala, dar mulţi dintre cei rămaşi au săpat tranşee, au ridicat baricade şi au pregătit inclusiv cockteiluri Molotov pentru a se apăra.

Primarul oraşului-port Mariupol din sudul Ucrainei a declarat marţi dimineaţa că bombardamentul continuu al forţelor ruse a ucis civili şi a deteriorat infrastructura, informează Reuters.

Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, transmite marţi dpa. Şeful administraţiei regiunii Harkov din Ucraina, Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat pierderi masive în rândurile inamicului.

Şeful administraţiei regiunii Harkov din Ucraina, Oleg Sinegubov, a declarat marţi că atacurile ruseşti cu rachete au lovit centrul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din ţară, transmite Reuters.

Rachetele au lovit sediul administraţiei regionale şi mai multe zone rezidenţiale.

Separatiştii proruşi din provincia Donbas, din estul Ucrainei, au dat asigurări marţi că au preluat controlul asupra a 29 de localităţi dominate până acum de armata ucraineană şi au denunţat atacurile cu artilerie ale forţelor Kievului asupra oraşului Gorlovka, din regiunea Doneţk, în urma cărora 16 civili au fost răniţi..

Rusia îşi va continua ofensiva în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse, a anunţat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, care a acuzat din nou armata ucraineană că foloseşte civilii drept ''scuturi umane''. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite