Bătălia pentru Donbas. Ruşii au fost alungaţi de pe autostrada Lisiceansk-Bahmut şi din Toşkivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele ucrainene au lansat un „contraatac de succes la sud de Krivoi Rog,
Forţele ucrainene au lansat un „contraatac de succes la sud de Krivoi Rog,

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Gaidai, a anunţat că militarii ucraineni i-au împins pe invadatorii ruşi la doi kilometri de autostrada Lisiceansk-Bahmut. Militarii ruşi au fost alungaţi şi din localitatea Toşkivka.

 „Avem întăriri. Pe axa Popasna, lângă Komişuvaha, inamicul a fost împins doi kilometri, autostrada Lisiceansk-Bahmut fiind acum mai puţin expusă atacurilor. Camioanele cu ajutoare umanitare sunt în mişcare” – a precizat Haidaicitat de RBC.

 Potrivit guvernatorului, armata ucraineană şi-a stabilit deja poziţiile în Toşkivka. „Severodoneţk este sub controlul Ucrainei. Inamicul nu are succes. Raşiştii (aşa cum sunt numiţi militarii ruşi de către ucraineni, n.r.) rămân în Hotelul Mir, nu pot să avanseze mai mult în oraş” – a adăugat Serhi Haidai.

 RBC aminteşte că, duminică dimineaţă, invadatorii ruşi au continuat atacul asupra oraşului Severodoneţk. Între timp, în regiunea Luhansk, au fost găsiţi doi morţi şi au fost raportate aproximativ 60 de case distruse în urma bombardamentelor ruseşti. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (SUA), capturarea oraşului Severodoneţk ar permite Moscovei să declare că a ocupat complet regiunea Luhansk, deşi acest lucru nu ar aduce Rusiei niciun avantaj militar sau economic semnificativ.

Doi civili au fost ucişi şi cinci răniţi de bombardamente în timp ce trupele ruseşti au intrat la periferia oraşului ucrainean Severodoneţk, a declarat luni guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Gaidai.

Gaidai a spus că trupele ruseşti atacă oraşul cu toate armele şi cu sprijin aerian şi au intrat în zonele de sud-est şi nord-est ale acestuia.

Forţele ucrainene au lansat un „contraatac de succes la sud de Krivoi Rog, potrivit lui Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare a acestui oraş din sudul Ucrainei.

Au fost ucişi 63 de invadatori şi distruse 19 unităţi de echipament inamic, inclusiv tancuri moderne T-72, un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad, artilerie, elicoptere şi un avion SU-35", a declarat Vilkul.

El nu a oferit alte detalii, iar afirmaţia nu poate fi verificată. Dar armata ucraineană a afirmat anterior că a înregistrat progrese semnificative spre sud în zona în care se întâlnesc regiunile Herson şi Nikolaiev.

Aproximativ 31% din teritoriul regiunii Harkov este ocupat de forţele ruseşti, în timp ce 5% a fost eliberat de apărătorii ucraineni, a declarat şeful administraţiei militare regionale.

„Nu suntem încă în măsură să inspectăm pe deplin unele dintre aşezările eliberate, să efectuăm o deminare completă şi să începem să reconstruim infrastructura critică, deoarece bombardamentele continuă. Acolo unde putem face acest lucru de la distanţă, îl facem", a declarat Oleg Sinegubov.

Noi informaţii confirmă că forţele ucrainene au efectuat cu succes un contraatac limitat în apropierea graniţei dintre Herson şi regiunea Nikolaiev sâmbătă, forţând forţele ruseşti să treacă în defensivă, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în ultima evaluare, publicată în noaptea de duminică spre luni.

Acest contraatac ucrainean este probabil menit să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziţii defensive puternice de-a lungul axei sudice.

În timp ce contraatacul ucrainean nu pare a avea şanse de a recuceri teritorii substanţiale pe termen scurt, acesta va perturba probabil operaţiunile ruseşti şi va forţa probabil Rusia să desfăşoare întăriri în regiunea Herson, care este ocupată predominant de unităţi sub standard.

Contraatacurile ucrainene ar putea, în plus, să încetinească eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ al sudului Ucrainei ocupate. Forţele ruseşti au continuat să atace Severodoneţk duminică dar nu au făcut niciun avans confirmat; progresul rusesc în luptele urbane intense va fi probabil lent.

Campania rusă din estul Ucrainei - care anterior urmărea să captureze totalitatea regiunilor Lugansk şi Doneţk - se concentrează acum aproape în întregime pe Severodoneţk.

Este puţin probabil ca trupele ruseşti să fie capabile să desfăşoare mai multe operaţiuni simultane şi, probabil, în zilele următoare, vor deprioritiza şi mai mult avansurile la sud-est de Izium şi la vest de Lyman în favoarea concentrării forţelor disponibile asupra Severodoneţk.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite