Barack Obama: „Este evident pentru întreaga lume că forţele ruse se află în Ucraina. Rusia este responsabilă de această criză”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama FOTO Reuters
Barack Obama FOTO Reuters

Preşedintele american Barack Obama a declarat, joi, că „toată lumea” a putut vedea că forţele ruse sunt în Ucraina, însă chiar şi într-un asemenea context Statele Unite nu vor recurge la forţă pentru a detensiona problema ucraineană, informează AFP.

Deşi nu a dorit să califice acţiunile recente ale Rusiei drept o „invazie”, aşa cum au fost catalogate de Kiev, liderul de la Casa Albă a precizat că operaţiunile Rusiei din ultimele zile reprezintă o continuare a politicii sale externe în estul Ucrainei.

„Rusia este responsabilă de violenţele din estul Ucrainei. Violenţa este încurajată de Moscova. Separatiştii proruşi sunt atrenaţi, înarmaţi şi finanţaţi de Rusia. Este evident pentru întreaga lume că forţele ruse se află în Ucraina”, a declarat Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington, menţionând că acestea sunt şi concluziile pe care le are după ce a discutat la telefon cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Rusia a violat în mod repetat şi deliberat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai spus Barack Obama.

Preşedintele Statelor Unite a precizat de asemenea că acţiunile recente ale Rusiei nu vor duce decât la o nouă rundă de sancţiuni faţă de aceasta. „Un asemenea comportament din partea Moscovei nu poate rămâne fără consecinţe”, a avertizat Barack Obama.

În actualul context, preşedintele american a anunţat că îl va primi luna viitoare pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, la Casa Albă.

Totodată, Statele Unite au informat că în luna octombrie vor trimite circa 600 de militari în Polonia şi în ţările baltice, cu scopul de a oferi garantii de securitate statelor NATO din Europa de Est.

Joi, mai multe coloane de tancuri şi circa 1000 de militari au intrat în Ucraina prin intermediul frontierei sudice Novoazovsk, situată la aproximativ 100 de kilometri de oraşul Doneţk, considerat un fief al separatiştilor proruşi. Informaţia a fost însă negată de Federaţia Rusă. Kievul a cerut „ajutor militar de anvergură“ din partea Uniunii Europene pentru ceea ce a numit „o invazie rusă nedisimulată“, a transmis joi ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite