Au început protestele în Serbia după ce partidul lui Vučić a câștigat alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestanții nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor.

Protestele au început în capitala Serbiei, Belgrad / captură de ecran
Protestele au început în capitala Serbiei, Belgrad / captură de ecran

În weekend, în Serbia au avut loc alegeri parlamentare, în care, conform datelor preliminare, a câștigat partidul președinteluiAleksandr Vucic. Partidul Progresist Sârb, aflat la guvernare, a câștigat 46,5% din voturi.

Observatorii OSCE au consemnat încălcări ale regulilor electorale: concurență neloială, părtinire mediatică și mită pentru alegători. Susținătorii blocului pro-occidental de opoziție au ieșit la demonstrație în semn de dezacord cu rezultatele. 

Pe 18 decembrie, la Belgrad a început un miting de protest organizat de coaliția de opoziție „Serbia împotriva violenței”. Participanții la miting au luat cuvântul în fața clădirii Adunării de la Belgrad, după care s-au îndreptat către Comisia Electorală Republicană (RCC). Aceștia promit să furnizeze dovezi privind încălcările la alegerile parlamentare, sesizează N1.

Membrul RCC al Serbiei, Jovan Rajic, a declarat că legitimitatea și legalitatea procesului electoral au fost încălcate de procesarea voturilor și de activitățile coaliției de guvernământ. El a acuzat autoritățile de vot „carusel” și a citat ca exemplu cazuri de lăsare a autobuzelor întregi de „alegători” la secțiile de votare sub pază. El și-a anunțat intenția de a apela la RCC cu o cerere de anulare a rezultatelor, subliniind că evenimentul nu este o alegere reală, ci o imitație.

Candidat la funcția de primar al Belgradului din coaliția „Serbia împotriva violenței” Volodymyr Obradovic a spus că nu recunoaște rezultatele alegerilor din capitală și susține că acestea au fost „furate”.

Nu putem accepta rezultatele alegerilor de la Belgrad, cu toții ați asistat la numeroase încălcări”, a spus Obradovic, adăugând că membrii coaliției vor prezenta dovezi la RCC și vor aștepta anularea alegerilor.

Liderii opoziției pro-occidentale Marinika Tepic și Miroslav Aleksic au refuzat să recunoască rezultatele preliminare ale alegerilor municipale de la Belgrad și au cerut susținătorilor să se adune la un miting de protest la ora 18:00 lângă clădirea administrației orașului. Ulterior, protestatarii adunați din clădirea administrației s-au îndreptat către intrarea principală a RCC, unde au început să scandeze „hoții” și „escrocii”; ei folosesc fluiere, petarde și, de asemenea, aruncă cu ouă și gunoaie spre uși. În timpul protestului, traficul a fost blocat pe strada Kralja Milana, lângă clădirea administrației prezidențiale.

Susținătorii blocului de opoziție „Serbia împotriva violenței” l-au atacat pe directorul Oficiului Republican de Statistică, Miladin Kovacevic. Acest lucru a fost anunțat de premierul sârb Ana Brnabic. Protestatarii au început să arunce cu ouă, roșii, cutii de bere și alte resturi către angajații comisiei, inclusiv către Kovacevic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite