Armata ucraineană s-a retras de pe aeroportul din Doneţk după ce l-a apărat cu eroism 242 de zile. Acum acesta este o ruină

0
0
Aeroportul din Doneţk distrus în urma luptalor dintre separatişti si armata ucraineană
Aeroportul din Doneţk distrus în urma luptalor dintre separatişti si armata ucraineană

"26 mai 2014 - 22 ianuarie 2015, 242 de zile, atât a durat apărarea aeroportului din Doneţk", scrie pe pagina sa de facebook, jurnalistul ucrainean, Iurie Butusov, citat de unimedia. Miercuri noapte, ultimii militari care se aflau în ruinile noului terminal au părăsit poziţiile.

"Din cauza tirurilor din toate direcţiile, s-a decis în cursul nopţii trecute să se părăsească noul terminal", a declarat purtătorul de cuvânt Vladislav Selezniov în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că luptele "continuă în jurul aeroportului". Zece militari au fost ucişi în ultimele 24 de ore în estul ţării, a adăugat el. 
 

Aeroportul internaţional din Doneţk se afla, joi, sub controlul separatiştilor.Insurgenţii susţinuţi de Rusia au cotropit ceea ce a mai ramas din aeroport miercuri, omorând zeci de soldaţi ucraineni într-o batălie sângeroasă, au anunţat membrii armatei de voluntari care sprijină armata regulată ucraineană scrie, Kyiv Post.

„Astăzi 37 de eroi au fost ucişi la aeroport. Mulţi dintre ei au fost lichidaţi de gunoaiele cecene. Iertaţi-ne fraţilor! Am făcut tot ce am putut! Eroii nu mor!“, a scris pe Facebook Vladimir Sergheiev, un voluntar.

Luptele care s-au dat în ultimele zile pentru aeroportul din Doneţk au fost printre cele mai dure de la începutul confruntărilor din Estul Ucrainei. De mai multe ori, rebelii pro-ruşi anunţau despre preluarea controlului aeroportului, informaţii neconfirmate de Ucraina.

Duminică, armata ucraineană a afirmat că a respins acest atac graţie întăririlor oferite de tancuri. 

"Aeroportul a fost şi rămâne o linie de front. Am eşuat în a păstra controlul asupra ruinelor noului terminal timp de şase zile. Iar indivizii de la parter, cyborgs ... au făcut o baie de sânge. Alaltăieri (marţi), au atins limitele", a scris un consilier al preşedintelui Petro Poroşenko, Iuri Biriukov, pe pagina sa de Facebook.

Andrii Bileţki, comandantul batalionului Azov, o unitate a armatei ucrainene, a afirmat anterior pe pagina sa de Facebook: "Am pierdut aeroportul".

"După o înfrângere, nu putem spera la un armistiţiu în termeni buni. Nu este nimic mai umilitor şi idiot decât să aştepţi mila inamicului", a adăugat el.

Aceste evenimente au loc în timp ce miniştrii de Externe ucrainean, rus, francez şi german au cerut miercuri în cursul serii încetarea ostilităţilor şi retragerea armelor grele, în urma unei reuniuni la Berlin. 

Liderul "Sectorului de dreapta", rănit în luptele de la Doneţk

În luptele care se dau între insurgenţi şi militarii ucraineni pentru Aeroportul de la Doneţk a fost rănit liderul "Sectorului de dreapta", Dmitri Iaroş. 

"A fost rănit deputatul Dmitri Iaroş şi a fost evacuat de pe câmpul de luptă. Se pare că rana nu este complicată şi a fost cauzată de explozia unui obuz", transmite publicaţia Gordonua.com.

Medicii au constatat că Iaroş are o rană uşoară la cap şi una gravă la mână.

"Sectorul de dreapta" - "Pravîi sektor" în ucraineană - este o asociaţie de partide şi mişcări cu viziuni naţionaliste în Ucraina.

Un adevărat simbol al rezistenţei ucrainene, Aeroportul era practic unicul obiectiv de mare importanţa deţinut de trupele ucrainene în regiunea Doneţk. Deşi, potrivit înţelegerilor de la Minsk, aeroportul urma să treacă în posesia rebelilor pro-ruşi, militarii ucraineni care îl apărau au reuşit timp de 242 de zile să menţină controlul asupra sa. Pentru vitejia lor, au devenit cunoscuţi atât în presa ucraineană, dar şi rusă, drept cyborgi

O reţea de informatori a separatiştilor, neutralizată

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a neutralizat, în zilele de 19 şi 20 ianuarie, o reţea de terorişti din Republica Populară Doneţk, potrivit site-ului inforesist.org.

Serviciul de presă al (SBU) a anunţat că au reţinut membrii familiilor care informau insurgenţii despre locul unde erau dislocate trupele ucraineşti.

    „Reţinerea informatorilor a permis preîntâmpinarea pierderilor în rândurile combatanţilor ucraineni şi a populaţiei paşnice din regiune, precum şi distrugerea tehnicii militare şi a obiectelor strategice”, a precizat Serviciul de presă al (SBU).

Comandantul forţelor NATO în Europa: Confruntările militare din estul Ucrainei s-au intensificat

Confruntările din estul Ucrainei s-au intensificat, ajungând la nivelul anterior Acordului de la Minsk, anunţă generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, citat de AFP.

"Situaţia pe linia frontului nu este bună. Confruntările s-au intensificat, ajungând la nivelul anterior acordurilor şi, uneori, chiar depăşindu-l", a afirmat Breedlove.

"În unele zone, forţele proruse au avansat spre est, depăşind linia de contact stabilită", precizează Breedlove.

Generalul NATO nu a putut confirma cifra de 9.000 de militari ruşi care ar fi prezenţi în Ucraina, avansată de preşedintele Petro Poroşenko.

"NATO a depistat sisteme de apărare antiaeriană şi sisteme electronice folosite în trecut de trupele ruse. În prezent, vedem aceste tipuri de echipamente în estul Ucrainei", a spus Breedlove.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite