Armata rusă a atacat poziţii ale armatei ucrainene, în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin încălcarea tuturor acordurilor precedente, unităţi militare ucrainene au fost atacate în nordul zonei de conflict de trupe ale armatei ruse", a declarat Andrei Lîsenko, purtător de cuvânt al Operaţiunii Anti-Teroriste pe care armata ucraineană o desfăşoară în estul separatist al Ucraieni.

„Teroriştii încearcă să-şi lărgească teritoriul pe care îl controlează şi conturează graniţele în favoarea lor. Se observă o regrupare activă a forţelor inamicului în regiunea aeroportului din oraşul Doneţk şi regiunea Lugansk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Operaţiunii Anti-Teroriste, Andrei Lîsenko. 

Potrivit lui Lîsenko, militarii proruşi, precum şi cei ruşi încearcă să organizeze operaţiuni de înaintare. De asemenea, se păstrează o intensitate mare de schimb de focuri asupra poziţiilor militarilor ucraineni din zonă (OAT) precum şi asupra localităţilor din regiunea conflictului. În lupte sunt folosite aruncătoare de grenade, artilerie, tancuri precum şi lansatoare de rachete de tip "Grad".

Pe internet a apărut un video unde se vede cum o coloană formată din maşini de luptă BTR82A a intrat în oraşul Doneţk. De asemenea, site-ul divannaya-sotnya.com.ua informează că acest tip de maşină blindată este doar în dotarea armatei Federaţiei Ruse.

Militarii ruşi au distrus punctul de control numărul 31 de pe traseul Bahmutka, iar în aceste momente se duc lupte pentru postul numărul 29. Din informaţiile combatanţilor se confirmă că militarii ruşi au înaintat până aproape de localitatea Jelobok. Despre acest lucru a scris blogger-ul Serghei Ivanov pe pagina sa de facebook.

Putin infirmă invazia rusă în Ucraina

Rusia a dezminţit marţi acuzaţiile autorităţilor de la Kiev potrivit cărora circa 700 de soldaţi ruşi ar fi intrat în estul Ucrainei pentru a-i ajuta pe rebelii proruşi, calificându-le ca fiind 'de o absurditate totală', informează AFP. 

Acuzaţiile de luni ale Kievului cu privire la aşa-zisele incursiuni ale grupurilor de soldaţi ruşi pe la frontiera ruso-ucraineană nu merită nicio reacţie. Este o absurditate totală', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Igor Konacenkov.

Potrivit lui Konacenkov, aceste „halucinaţii“ ale autorităţilor ucrainene vizează să suscite simpatia susţinătorilor lor occidentali, cu câteva zile înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, care se va desfăşura de miercuri până sâmbătă.

„Nu vom fi surprinşi dacă acelaşi tip de acuzaţii se vor face auzite extrem de curând, de la înaltele tribune din Elveţia, unde se derulează în fiecare an această mare reuniune economică“ a adăugat Konacenkov.

Autorităţile ucrainene au afirmat luni că două grupuri de soldaţi ruşi, formate din circa 700 de oameni în total, au pătruns pe teritoriul ucrainean. 

Ucraina mobilizează 50.000 de bărbaţi

Ucraina a lansat marţi cel de-al patrulea val de mobilizare militară, care vizează aproximativ 50.000 de bărbaţi, în timp ce ostilităţile continuă în estul rebel prorus, iar doi civili au fost ucişi, relatează AFP.

Această mobilizare va dura 90 de zile şi va fi urmată de alte două, cu obiectivul de a atinge în total 104.000 de persoane. Sunt vizaţi în primul rând toţi cei care au primit în trecut o formare militară - tanchişti, artilerişti, paraşutişti, şoferi şi mecanici -, potrivit autorităţilor ucrainene.

În estul ţării, situaţia era în continuare tensionată marţi, iar armata ucraineană a anunţat că rebelii au efectuat în ultimele 24 de ore aproximativ 100 de tiruri asupra poziţiilor pe care le controlează. În total, 19 militari au fost răniţi în aceste tiruri, a precizat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

În fieful separatist Doneţk, tiruri regulate s-au auzit în noaptea de luni spre marţi şi marţi dimineaţa, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Doi civili au fost ucişi, iar alţi opt au fost grav răniţi marţi dimineaţa de un tir de artilerie care a atins o staţie de autobuz şi magazine din apropiere, au anunţat separatiştii.

Pe aeroportul de la Doneţk - care a fost în ultimele zile "epicentrul" unor confruntări armate aprige, în cursul cărora ucrainenii au oprit o puternică ofensivă separatistă - intensitatea confruntărilor a scăzut uşor, a declarat pentru AFP Vladislav Selezniov, un purtător de cuvânt militar.

"Acest lucru are legătură cu faptul că militari ucraineni au curăţat împrejurimile aeroportului şi au distrus posturi de tir rebele", a dat el asigurări.

Distrugerile de la Aeroportul Doneţk, filmate cu o dronă

"Separatiştii au înţeles că nu vor reuşi să se impună direct (...) şi au început să tragă asupra localităţilor în care se află poziţii ucrainene de artilerie care-i susţin pe militarii ce luptă la aeroport", a declarat el, citând satele Piski, Avdiivka şi Tonenke.

În regiunea vecină Lugansk, tiruri rebele de mortier au atins un imobil locuit, în oraşul Şciastie, rănind mai multe persoane şi avariind aproximativ 30 de apartamente, a anunţat guvernatorul pro-Kiev al acestui teritoriu.

Conflictul armat dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu peste 4.800 de morţi începând din aprilie, iar violenţele s-au intensificat de aproximativ zece zile.

Nouă reuniune în „format Normandia“, la Berlin

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a anunţat marţi o nouă reuniune la Berllin, pentru miercuri seara, cu omologii săi francez, rus şi ucrainean, în care vor încerca să favorizeze o detensionare în conflictul din estul Ucrainei, relatează AFP.

Această reuniune - cerută de Ucraina şi Rusia - "vizează să împiedice o nouă agravare a confruntării militare şi o nouă escaladare politică între Kiev şi Moscova", a declarat Steinmeier, citat într-un comunicat.

"Există o nouă situaţie periculoasă, cu noi lupte care fac ravagii, în aceste ultime zile, în estul Ucrainei", a subliniat el, evocând contacte intense între cei patru miniştri din "formatul Normandia" în vederea "căutării unor compromisuri politice".

Dar Moscova acută că reluarea de către Kiev a operaţiunilor sale militare în estul Ucrainei subminează grav organizarea unui summit pentru găsirea unei soluţii la conflictul ucrainean, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
 

”Reluarea ostilităţilor de către autorităţile ucrainene subminează grav organizarea unui posibil summit în formatul Normandia“ (Rusia, Ucraina, Franţa, Germania), a afirmat Peskov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite