Altă înfrângere usturătoare a lui Martin Schulz în faţa Angelei Merkel. CDU obţine o victorie-cheie în alegerile regionale din Renania de Nord-Westfalia, fief al SPD

0
0

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservator) a câştigat alegerile regionale organizate în Renania de nord - Westfalia, obţinând o victorie semnificativă în faţa Partidului Social-Democrat (SPD) în landul cel mai populat al Germaniei şi considerat fieful SPD, cu patru luni înaintea alegerilor legislative federale.

 Potrivit exit-pollurilor realizate pentru posturile publice de televiziune ARD şi ZDF, Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a Angelei Merkel a obţinut 33,6% din voturile exprimate şi i-a înfrânt pe social-democraţi conduşi de Martin Schulz care au primit  31% din sufragii.

Verzii, partenerii de coaliţie la nivelul landului ai SPD au obţinut doar 6% din voturile exprimate, potrivit acestor sondaje, ceea ce înseamnă că această coaliţie pierde majoritatea.

În schimb, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) a obţinut 12% din voturile exprimate, iar partidul Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta, populişti) au obţinut 7,5%, potrivit exit-pollurilor şi intră astfel în al 13-lea parlament regional.

Guvernul regional social-democrat/ecologist nu mai beneficiază de majoritate, potrivit rezultatelor de la acest scrutin, ultimul teste înaintea alegerilor generale din Germania, din 24 septembrie.

CDU obţine astfel a treia victorie electorală din acest an, după succesele din ladurile Saar şi Schleswig-Holstein. Toate aceste alegeri regionale au fost considerate teste înaintea votului general de peste patru luni.

Lidera social-democrată din Renania de Nord-Westfalia a demisionat din toate funcţiile.

„Nu este deloc o zi bună pentru social-democraţie în Renania de Nord-Vestfalia“, a declarat Hannelore Kraft la Düsseldorf. Ea l-a felicitat pe candidatul principal al conservatorilor Armin Laschet pentru victorie şi i-a dorit "succes pentru landul nostru". Kraft a anunţat că demisionează din funcţia de şefă a filialei SPD din NRW şi că renunţă şi la postul de vicepreşedinte al SPD. 

Martin Schulz, rivalul cancelarului Angela Merkel în alegerile legislative din septembrie, a recunoscut duminică faptul că Partidul Social Dempcrat (SPD) a suferit o ”înfrângere cu adevărat usturătoare” în alegerile regionale de duminică, în landul Renania de Nord-Westfalia, fieful său, relatează The Associated Press.

”Aceasta este o zi dificilă pentru social-democraţi şi de asemenea o zi dificilă pentru mine personal”, le-a spus el susţinătorilor săi.

”Eu provin din landul în care am suferit o înfrângere cu adevărat usturătoare astăzi (dumiunică)”, a adăugat el.

Însă liderul social-democrat şi-a îndemnat partidul să se concentreze acum asupra alegerilor naţionale de la 24 septembrie.

”Ne vom îmbunătăţi profilul, suntem nevoiţi să o facem”, a spus Schulz.

Aceste rezultate pune şi mai mult la îndoială şansele social-democraţilor de a o înlocui pe Angela Merkel din funcţia de cancelar la alegerile din septembrie.

După ce liderul social-democrat Martin Schulz demisionat de la conducerea Parlamentului European pentru a prelua preşedinţia SPD, acest partid a crescut în sondaje la începutul anului, ajungând chiar peste CDU. 

Însă între timp conservatorii au revenit şi în prezent sunt cotaţi cu circa 36% din intenţiile de vot, cu procente cuprinse între 6% şi 8% peste social-democraţi, astfel că Angela Merkel priveşte cu optimism scrutinul din 24 septembrie, când speră să obţină al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin. 

Timp de 50 de ani, Renania de nord -Westfalia a fost condusă de social-democraţia, cu o excepţie între 2005-2010, iar alegerile de duminică sunt văzute drept un semnal pentru alegerile generale din Germania, din septembrie.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite