A murit ultimul supravieţuitor care a evadat din lagărul de exterminare Auschwitz în 1942

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A murit August Kowalczyk, ultimul supravieţuitor evadat din Auschwitz.  Foto: fakt.pl
A murit August Kowalczyk, ultimul supravieţuitor evadat din Auschwitz.  Foto: fakt.pl

August Kowalczyk, ultimul supravieţuitor al grupului de prizonieri care au reuşit să scape din lagărul morţii de la Auschwitz, în 1942, a murit luni, la vârsta de 90 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt pentru Muzeul Auschwitz.

Kowalczyk a fost trimis la Auschwitz în decembrie 1940. Doi ani mai târziu, în iunie 1942, a încercat să evadeze din lagărul de concentrare alături de alţi 50 de prizonieri polonezi. Cei mai mulţi dintre cei care au încercat să scape au fost împuşcaţi de trupele naziste şi doar nouă au supravieţuit. Kowalczyk a fost
unul dintre ei.

Kowalczyk a murit într-un ospiciu din oraşul polonez Oswiecim, la fondarea căruia a ajutat chiar el. După cel de-al Doilea Război Monial, el a devenit un actor popular în Polonia, apărând în 23 de filme şi piese de teatru. După ce s-a retras din actorie, şi-a dedicat timpul pentru a le povesti generaţiilor mai tinere experienţele sale.

În urmă cu trei ani, la aniversarea a 64 de ani de la eliberarea din lagărul de la Auschwitz, Kowalczyk a ţinut un discurs în care a atacat ţările care neagă Holocaustul, inclusiv Iranul.

Noi, supravieţuitorii lagărului, suntem din ce în ce mai puţini, deci este important ca vocile noastre să fie auzite în calitate a dovezilor ca dovadă a ororilor de groază care au avut loc acolo”, a spus el.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite