A fost identificată o misterioasă epavă veche de 350 de ani, din largul coastelor Angliei

0
Publicat:

Oamenii de ştiinţă au deslușit misterul identității unei corăbii nave de război olandeze din secolul al XVII-lea care a naufragiat în largul coastelor Angliei, în timp ce transporta plăci de marmură italiană.

Descoperită în 2019, corabia supranumită "Epava necunoscută din Eastbourne", eşuată în largul acestui oraş situat în sud-estul Angliei, a fost identificată drept "Klein Hollandia", un vas de război olandez, scufundat printr-o lovitură dată prin surprindere de englezi în 1672.

Epava, aflată la o adâncime de 32 de metri, a fost identificată de o echipă de cercetători din cadrul Historic England ajutaţi de colegi olandezi, în cooperare cu specialişti în arheologie subacvatică.

"Starea epavei este remarcabilă şi ne-ar putea oferi o mulţime de informaţii despre modul în care erau construite corăbiile olandeze din secolul al XVII-lea şi despre activităţile de la bord", a indicat Historic England într-un comunicat.

O corabie necunoscută, eşuată de secole în largul coastelor Angliei, identificată în sfârşit de cercetători

Potrivit agenţiei britanice, oamenii de ştiinţă au descoperit sub apă "o mare parte din coca de lemn, tunuri, plăci de marmură italiană şi bucăţi de ceramică italiană". Cercetătorii le-au analizat pentru a identifica ambarcaţiunea.

"Klein Hollandia", care a participat la toate bătăliile majore din timpul celui de-al doilea Război Anglo-Olandez din 1665-1677, s-a scufundat împreună cu o încărcătură de plăci de marmură folosite la construcţia de locuinţe.

Vasul venea din Mediterana şi se îndrepta către Ţările de Jos când a fost atacată şi avariată grav de o escadrilă engleză.

După ce comandantul a fost ucis în luptă, englezii au urcat la bordul "Klein Hollandia", însă s-au înecat împreună cu marinarii olandezi când corabia s-a scufundat, potrivit Historic England.

Atacul surpriză ar fi contribuit la declanşarea celui de-al treilea Război Anglo-Olandez, care face parte dintr-o serie de conflicte, în principal navale, purtate între 1652 şi 1784 în urma unor conflicte legate de comerţ şi de colonii.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri