China blochează întrebările despre fostul ministru de externe, dispărut din atenția publică de peste o lună

0
Publicat:

La conferința de presă zilnică organizată la Beijing au fost adresate peste 20 de întrebări din partea presei despre fostul protejat al lui Xi Jinping.

Qin Gang, fost ministru de Externe Foto EPA EFE
Qin Gang, fost ministru de Externe Foto EPA EFE

Ministerul chinez al afacerilor externe s-a confruntat miercuri cu o avalanșă de întrebări privind dispariția și demiterea ministrului de externe Qin Gang, dar a refuzat să răspundă la vreuna dintre ele, potrivit theguardian.com.

Qin nu a mai fost văzut de peste o lună. Dispariția sa misterioasă a alimentat speculațiile cu privire la soarta sa, care nu au fost atenuate de anunțul brusc de marți că a fost înlăturat din funcția de ministru de externe și că predecesorul său, Wang Yi, a fost numit în locul său.

La scurt timp după anunț, unele referiri la Qin ca ministru de externe - inclusiv biografii, transcrieri și comunicate de presă - au fost șterse de pe unele site-uri guvernamentale. Adăugând la confuzie, se părea că acesta urma să rămână în Consiliul de Stat.

La conferința de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt Mao Ning a fost întrebat în repetate rânduri de ce a fost înlăturat Qin, unde se află acum, dacă a rămas în Consiliul de Stat, dacă demiterea sa a fost motivul pentru care mai multe vizite ale unor demnitari străini au fost anulate sau amânate, dacă numirea lui Wang a fost temporară și dacă Qin a făcut obiectul unei anchete de corupție sau dacă se află într-o stare de sănătate precară.

În replică, Mao i-a trimis pe jurnaliști la raportul Xinhua sau a spus că nu are nicio informație, potrivit traducerilor online și rapoartelor presei din Hong Kong. Încercările ulterioare ale reporterilor de a reformula întrebările au primit același răspuns din partea lui Mao, care la un moment dat a părut să râdă, că a răspuns deja la ele.

"Ieri, o serie de experți chinezi au spus că situația lui Qin Gang, absența sa recentă, explicația limitată... sugerează că conducerea este mai opacă ca niciodată", a întrebat un reporter de la Reuters. "Care este comentariul Chinei?".

Conferințele de presă zilnice de la Mofa sunt renumite pentru faptul că oferă puține informații concrete, în special la întrebările sensibile din punct de vedere politic ale presei străine. Răspunsurile sunt, de obicei, formulate în mod formulaic, atingând punctele de discuție ale PCC și criticând adversarii.

Acestea nu sunt transmise în direct, dar o înregistrare a întrebărilor este publicată mai târziu în cursul serii. Marți au apărut doar șapte întrebări, toate din partea presei de stat chineze și niciuna referitoare la Qin. Mofa a respins anterior întrebările privind întrebările lipsă, spunând că nu a spus niciodată că este vorba de o transcriere completă.

Dispariția lui Qin se prefigurează a fi unul dintre cele mai mari scandaluri politice chinezești din ultimii ani. El nu a mai fost văzut în public de la o întâlnire din 25 iunie cu miniștrii de externe din Sri Lanka și Vietnam, la Beijing.

La începutul lunii iulie, un purtător de cuvânt al ministerului de externe a invocat motive de sănătate nespecificate pentru neparticiparea sa la un summit al ASEAN, dar de atunci nu au mai existat alte explicații. Mao nu a răspuns miercuri la întrebările privind starea de sănătate a lui Qin, iar zvonurile au circulat cu privire la posibilele motive ale unei epurări politice. Discuțiile din China au fost supuse unei anumite cenzuri.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite