Președintele Chinei promite intensificarea luptei împotriva corupției

0
Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis să intensifice lupta împotriva corupţiei în sectoare cheie, în special finanţe, energie şi infrastructură, a informat presa de stat în noaptea de luni spre marţi, 8-9 ianuarie, informație preluată de AFP, conform Agerpres.

Președintele Chinei, Xi Jinping, la o conferință de presă
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: EPA/EFE

Într-un discurs adresat agenţiei anticorupţie a Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a ordonat ca eforturile împotriva corupţiei să fie intensificate în sectoarele "finanţelor, întreprinderilor de stat, energiei, medicinei şi infrastructurii", a raportat agenţia oficială de ştiri chineză, Xinhua.

"A fost obţinută o victorie zdrobitoare în lupta împotriva corupţiei, cu câştiguri pe deplin consolidate în ultimii zece ani", a spus Xi, conform aceleiaşi surse.

Dar "situaţia rămâne gravă şi complexă", a avertizat el. "Trebuie să fim pe deplin conştienţi de noile evoluţii în lupta împotriva corupţiei, precum şi de terenul şi condiţiile propice pentru corupţie", a afirmat el.

De când a venit la putere în 2012, Xi a dus o campanie acerbă împotriva corupţiei, o practică obişnuită anterior

Susţinătorii acestei politici spun că promovează o guvernare curată, în timp ce criticii susţin că ea îi permite lui Xi să scape de adversarii politici.

Aproximativ 4,8 milioane de oficiali de partid din China au fost investigaţi din 2012, conform ultimelor cifre oficiale, din iunie 2022.

Peste 1,5 milioane dintre ei au fost sancţionaţi, în special prin pedepse lungi cu închisoarea sau excluderea din partid.

În ultimele luni, campania anticorupţie s-a concentrat pe sectoare vitale ale economiei

Astfel, țintele vizate s-au axat pe domenii precum cel bancar, asigurările, companiile susţinute de stat şi sportul.

CCTV a relatat luni că un fost director executiv al unei companii energetice de stat a fost arestat sub suspiciunea de corupţie.

În aceeaşi zi, agenţia anticorupţie a anunţat deschiderea unei investigaţii asupra unui fost înalt funcţionar al biroului de conducere al companiei de stat a tutunului.

La sfârşitul lunii decembrie, un fost vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară a ţării a fost condamnat la închisoare pe viaţă, a informat presa de stat.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite