Ministrul chinez al comerţului va face o vizită în SUA săptămâna viitoare. „China îndeamnă la deschidere”

0
Publicat:

Ministrul chinez al comerţului se va deplasa săptămâna viitoare la Washington, o vizită rară pentru un înalt responsabil de la Beijing, într-un climat de tensiuni exacerbate. transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

SUA vs. China. FOTO Shutterstock
SUA vs. China. FOTO Shutterstock

Vizita a fost anunţată de ambasada Chinei în Statele Unite, care a precizat că ministrul Wang Wentao se va întâlni la Washington cu secretarul american al comerţului, Gina Raimondo, şi cu ambasadoarea americană pentru comerţ, Katherine Tai.

Altădată în centrul relaţiilor dintre SUA şi China, comerţul a devenit un punct de fricţiune între cele două ţări.

Cum vede China „măsurile protecţioniste unilaterale ale Statelor Unite”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a restrâns vânzarea de semiconductori de înaltă tehnologie către China, măsură  care a fost urmată şi și de aliaţii principali ai Washingtonului.

Relaţiile comerciale bilaterale au fost afectate de „măsurile protecţioniste unilaterale ale Statelor Unite” , potrivit purtătorului de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu.

„China, la fel ca întotdeauna, îndeamnă la deschidere şi cooperare şi va continua să ofere oportunităţi companiilor internaţionale, inclusiv celor americane, graţie propriei sale dezvoltări', a spus Liu Pengyu, pentru presă.

Recent, China a încercat să reia o dinamică favorabilă cu puterile occidentale.  Wang s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Beijing cu ministrul australian al comerţului, Don Farrell, care a salutat o „fază pozitivă” în relaţiile dintre ţările lor, după câţiva ani de tensiuni comerciale.

China este considerată de SUA drept principalul competitor pe termen lung, astfel că Statele Unite speră că restricţiile la vânzarea de semiconductori vor frâna Beijingul pe plan economic şi militar, reducându-i capacitatea de a impune standardele mondiale în materie de inteligenţă artificială şi alte tehnologii de vârf.

Balonul chinez a reactivat tensiunile

La summitul G20 din Bali, desfășurat în noiembrie, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping au avut un schimb cordial, dar tensiunile au revenit rapid după ce Statele Unite au reperat pe teritoriul lor ceea ce au calificat a fi un balon de supraveghere chinez.

Episodul cu balonul l-a făcut pe secretarul de stat Antony Blinken să îşi anuleze vizita prevăzută la Beijing în februarie.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit însă săptămâna trecută la Viena cu diplomatul chinez de rangul cel mai înalt, Wang Yi pentru  a încerca menţinerea dialogului,

Potrivit Casei Albe, au fost abordate subiecte sensibile, în primul rând Taiwanul, insula democratică autonomă revendicată de Beijing.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite