Lansarea unui satelit de către China a provocat căderea de resturi de rachetă lângă Taiwan

0
Publicat:

Lansarea de către China, duminică, a unui satelit a provocat căderea de resturi de rachetă într-o zonă maritimă pe care Beijingul a interzis-o în prealabil navigaţiei, la nord de Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării taiwanez, informează AFP şi Reuters.

Lansare satelit în spațiu - captură video
Lansare satelit în spațiu - captură video

Satelitul a trecut "în largul coastei de nord a Taiwanului" şi "resturi ale rachetei au căzut în zona de alertă", a precizat această sursă, subliniind că aceste resturi nu au afectat "securitatea internă" a teritoriului.

Media de stat chineze au confirmat lansarea, duminică, a unui "nou satelit meteorologic" de la un centru spaţial situat în nordul Chinei, la orele locale 09:36 (01:36 GMT), transmite Agerpres.

Zona de excluziune maritimă, situată la circa 160 de kilometri de Taipei, prevedea o interdicţie de navigaţie între orele 09:00 (01:00 GMT) şi 15:00 (07:00 GMT), duminică, din cauza unei "posibile căderi de resturi de rachetă", potrivit autorităţilor maritime din Fujian, provincia chineză situată vizavi de Taiwan.

Imagini difuzate de canalul public CCTV au arătat o rachetă albă înălţându-se spre un cer senin dinspre centrul de lansare Jiuquan, situat lângă frontiera mongolă, în provincia Gansu, lăsând în urma sa un nord de fum şi de praf.

Satelitul "va furniza servicii de previziune meteorologică, de prevenţie şi de atenuare a catastrofelor, de răspuns la schimbările climatice şi de conservare ecologică", potrivit agenţiei Xinhua.

Insula Taiwan a fost între 9 şi 11 aprilie obiectul unor manevre de încercuire din partea armatei chineze, pe fondul reizbucnirii tensiunilor dintre Taipei şi Beijing.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite