Mesajul tranșant transmis de Xi Jinping lui Putin înainte de a părăsi Moscova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul chinez Xi Jinping și-a încheiat miercuri vizita de stat de trei zile pe care a întreprins-o la Moscova la invitația omologului său rus Vladimir  Putin.

Xi Jinping (stânga) și Vladimir Putin FOTO Profimedia
Xi Jinping (stânga) și Vladimir Putin FOTO Profimedia

Începută luni seara cu o întrevedere de patru ore și continuată marți cu o discuție și mai lungă, de șase ore, vizita lui Xi Jinping în Rusia, la invitația lui Vladimir Putin, s-a încheiat miercuri dimineața.

Întâlnirea a fost concretizată de semnarea unei declarații comune privitoare în special la politica externă a Statelor Unite.

Înainte de despărțire, între cei doi lideri a avut loc un scurt dialog care va fi analizat pe larg de specialiști.

„Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună”, i-a spus Xi lui Putin.

„Sunt de acord”, i-a răspuns liderul de la Kremlin.

„Te rog, ai grijă, dragă prietene”, a adăugat liderul regimului de la Beijing.

„Călătorie sigură!”, a încheiat Putin, potrivit „Daily Mail”.

Mesajul lor de despărțire a venit la doar câteva ore după ce Putin a promis că va răspunde unor așa-zise planuri ale britanicilor de a trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina. Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, avertizase că riscul unei „coliziuni nucleare” este în creștere

„Prietenia” dintre cei doi lideri de stat a început acum zece ani, cu vodcă și sendvișuri. În februarie 2022, cei doi au anunțat că au creat un parteneriat „fără limite“, iar Putin l-a invitat pe Xi să-l viziteze Moscova. De atunci, cei doi au vorbit în mod public despre consolidarea „relației lor speciale“ în pofida agresiunii militare ruse din Ucraina. Atât Moscova, cât și Beijingul resping ideea de „lume unipolară“ controlată de Washington.

Zelenski invită China la discuții

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a invitat China la discuții și că așteaptă un răspuns din partea ei.

„Am oferit Chinei să devină un partener în implementarea formulei de pace. Am transmis formula noastră pe toate canalele. Vă invităm la dialog. Așteptăm răspunsul dumneavoastră”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă, adăugând că: „Primim unele semnale, dar încă nu există detalii“.

China nu a oferit nicio propunere concretă pentru a pune capăt războiului, în afară de un documente de poziție în 12 puncte numit drept „plan de pace”, care cere încetarea sancțiunilor occidentale, negocieri care să permită Ucrainei să cedeze teritorii, retragerea NATO de la granițele sale estice și eforturi de reconstrucție de care probabil vor beneficia contractorii chinezi.

Beijingul susține că este un intermediar neutru în Ucraina. Totuși, în pofida apelurilor sale la pace, Beijingul stă alături de Moscova și repetă retorica Kremlinului pe diverse teme, în special împotriva Statelor Unite și NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite