Bill Gates, primit de Xi Jinping: De ce s-a deplasat miliardarul american în China

0
Publicat:

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost primit vineri de preşedintele chinez Xi Jinping cu ocazia primei sale vizite la Beijing după mai mult de trei ani, menită să susţină eforturile statului chinez în domeniul cercetării medicale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bill Gates FOTO EPA-EFE
Bill Gates FOTO EPA-EFE

Această întrevedere, anunţată de televiziunea publică chineză, este foarte rară pentru un om de afaceri american, în condițiile în care doar câţiva au fost primiţi individual de Xi, printre care directorul executiv al Apple, Tim Cook, şi cel al companiei Amazon, Jeff Bezos.

Această întrevedere a a avut loc cu două zile înainte de o vizită foarte aşteptată a secretarului de stat american Antony Blinken, într-un context de puternice tensiuni diplomatice între Beijing şi Washington.

„Sunteţi primul prieten american cu care mă văd anul acesta. Ne-am pus mereu speranţa în poporul american şi sperăm că prietenia între cele două popoare va continua”, i-a spus Xi lui Gates, potrivit Cotidianului Poporului.

Sosit miercuri seara la Beijing, miliardarul american a declarat că a venit în China pentru a se întâlni şi discuta cu parteneri din Fundaţia Bill&Melinda Gates asupra unor subiecte legate de dezvoltare şi de sănătate.

Fundaţia sa a anunţat joi că va dona 50 de milioane de dolari (45,7 milioane de euro) pentru a susţine eforturile Chinei în lupta împotriva paludismului şi tuberculozei, notează AFP.

În această perspectivă, își va reînnoi cooperarea cu Institutul pentru Descoperirea de Medicamente pentru Sănătatea Mondială (GHDDI) - fondat la Beijing de Bill Gates -, cu autorităţile municipale ale Beijingului şi cu Universitatea Tsinghua.

„China a realizat progrese considerabile în materie de reducere a sărăciei şi ameliorării sănătăţii în ţară”, a apreciat Gates joi, în timpul unui discurs la GHDDI.

„Sper că Beijingul va putea juca un rol şi mai important pentru a face faţă provocărilor actuale, în special celor cu care se confruntă ţările africane”, a adăugat miliardarul american.

Cu această deplasare, cofondatorul Microsoft urmează exemplul altor giganţi ai economiei americane, printre care patronul Tesla, Twitter şi SpaceX, Elon Musk.

Musk s-a întâlnit cu responsabili ai Guvernului chinez şi a vizitat imensa uzină a mărcii sale de maşini electrice la Shanghai.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, un alt actor economic major, s-a deplasat în China la începutul acestei luni, în timp ce directorul Apple, Tim Cook, a fost la Beijing în martie. Cook a salutat o relaţie „simbolică” a companiei sale cu China.

Alţi mari directori americani, precum cel al Starbucks sau al General Motors, s-au deplasat de asemenea în China în ultimele săptămâni, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Guvernului chinez.

Călătoriile de afaceri au fost reluate după ce China a renunţat la politica sa sanitară supranumită „zero COVID” şi şi-a redeschis frontierele anul acesta, informează AFP.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite