Apeluri internaționale pentru eliberarea magnatului presei pro-democraţie Jimmy Lai

0
Publicat:

Statele Unite şi Regatul Unit au lansat un apel la eliberarea pentru eliberarea magnatului presei pro-democrație Jimmy Lai, cu puțin timp înainte de începerea procesului său la Hong Kong, luni, unde este acuzat de „coluziune cu forţele străine” şi riscă închisoarea pe viaţă, notează AFP, scrie Agerpres.

Hong Kong FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Hong Kong FOTO: Shutterstock (Arhivă)

„Îndemnăm autorităţile de la Beijing şi Hong Kong să respecte libertatea presei în Hong Kong”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Lansăm un apel autorităţilor din Hong Kong să-l elibereze imediat pe Jimmy Lai şi pe toate celelalte persoane închise pentru că şi-au apărat drepturile”.

Magnatul al cărui proces începe luni la Hong Kong este acuzat de „coluziune cu forţele străine”, printre alte atacuri la adresa securităţii naţionale.

Lai, care tocmai a împlinit 76 de ani, este închis de trei ani în temeiul unei legi radicale privind securitate naţională, impusă de Beijing în 2020, la un an după manifestaţii uriaşe pro-democraţie.

„Statele Unite condamnă urmărirea penală la Hong Kong a lui Jimmy Lai, un apărător al democraţiei şi proprietar de media, în temeiul legii privind securitatea naţională impusă de RPC (Republica Populară Chineză)”, a adăugat Matthew Miller.

Procesul, care urmează să se desfăşoare în şedinţă publică în următoarele 80 de zile, ar trebui să permită evaluarea nivelului libertăţilor civile la Hong Kong şi a independenţei justiţiei faţă de Beijing.

Jimmy Lai, proprietarul jurnalului Apple Daily, închis în 2021, este una dintre cele mai cunoscute figuri ale mişcării pro-democraţie.

Jurnalul său, adesea critic la adresa Beijingului, a sprijinit marile manifestaţii pro-democraţie din 2019 şi a cerut sancţiuni internaţionale împotriva autorităţilor chineze şi locale.

Cazul său, care a stârnit indignare şi condamnare din partea comunităţii internaţionale, în special din partea Regatului Unit, Lai fiind cetăţean britanic.

„Jimmy Lai a fost luat ca ţintă într-o încercare evidentă de a împiedica exercitarea paşnică a drepturilor sale la libertatea de exprimare şi de asociere”, a afirmat ministrul britanic de externe, David Cameron, într-un comunicat dat publicităţii duminică.

Cameron s-a declarat îngrijorat în special de „urmărirea penală motivată politic” împotriva patronului de presă, cerând autorităţilor de la Hong Kong să înceteze demersul şi să îl „elibereze pe Jimmy Lai”.

Activistul pro-democraţie va fi judecat, fără juriu, de trei judecători aleşi de liderul Hong Kongului dintr-un grup de magistraţi special desemnaţi.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite