Vitamina Soarelui previne apariția tuberculozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expunerea la soare permite fixarea vitaminei D în organism
Expunerea la soare permite fixarea vitaminei D în organism

Vitamina D, supranumită „vitamina Soarelui", reduce considerabil reacţia inflamatorie asociată cu tuberculoza, arată un studiu apărut în publicația „Proceedings of the National Academy".

Oamenii de știință britanici au observat că atunci când tratamentul tuberculozei este asociat cu suplimente de vitamina D, vindecarea persoanelor diagnosticate cu această boală survine, în medie, cu două săptămâni mai devreme decât în absența acesteia. Prin accelerarea procesului de vindecare, vitamina D reduce perioada în care bolnavul este contagios, ca şi intensitatea durerilor generate de leziunile pulmonare. „Acest rezultat demonstrează că vitamina D optimizează tratamentul antibiotic la pacienţii care au un profil genetic «bun» şi nu le face rău nici celorlalţi", a spus medicul Jean-Claude Souberbielle, endocrinolog la spitalul Necker din Paris.

„Tratament" uitat
Mediciii spun că, înainte de descoperirea antibioticelor, bolnavii de tuberculoză erau forțați să facă băi de soare, pentru a crește cantitatea de vitamina D din organism. Acest tratament nu a mai fost folosit însă când au început să fie administrate antibioticele. Specialiștii recomandă folosirea vitaminei D mai ales în situațiile în care boala a devenit rezistentă la tratament, ceea ce, în unele țări, se întâmplă în jumătate din cazuri. Deși se cunoaște faptul că, în prezența vitaminei D, luată sub formă de supliment, tuberculoza poate fi prevenită, oamenii de știință spun că sunt necesare e o serie de teste până ce această practică, a introducerii suplimentelor de vitamina D în tratamentul tuberculozei, va fi adoptată la scară largă.
Tuberculoza cauzează aproximativ 1,5 milioane de decese anual, scrie BBC.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite