Riscul de autism, cu 23% mai mare în cazul copiilor născuţi prin cezariană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naşterea prin cezariană, asociată cu un riss mai mare de autism Foto mentalfloss.com
Naşterea prin cezariană, asociată cu un riss mai mare de autism Foto mentalfloss.com

Copiii născuţi prin cezariană au un risc mai mare cu 23% de asuferi de autism, potrivit unui recent studiu al cerecetătorilor irlandezi.

Cercetătorii de la University College Cork din Irlanda au stabilit că naşterea prin cezariană creşte riscul copiilor cu aproape o pătrime de a fi diagnosticaţi cu autism, informează Mediafax.

Autorii cercetării au făcut această constatare după ce au analizat o serie de studii anterioare care asociau naşterea prin cezariană cu autismul, dar n-au găsit deocamdată un motiv evident în spatele acestui fenomen.

Tototdată, ei au încercat să afle şi dacă există o legătură între cezariană şi ADHD (deficit de atenţie/ tulburare hiperkinetică) însă rezultatul nu a fost concludent.

Anterior, oamenii de ştiinţă au afirmat că asocierea dintre cezariană şi autism s-ar datora genelor, ceea ce înseamnă că anumiţi bebeluşi sunt predispuşi să treacă prin naşteri dificile şi abia apoi să dezvolte autism.

O altă explicaţie posibilă vizează faptul că femeile care apelează la cezariană sunt mai vârstnice, iar bebeluşii lor prezintă la rândul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.

În Marea Britanie, un sfert din totalul naşterilor sunt realizate prin cezariană, iar numărul lor a crescut de patru ori din 1970 până în prezent.

Oamenii de ştiinţă spun că această creştere se datorează parţial faptului că femeile care prezintă riscuri de complicaţii medicale în timpul naşterii sunt sfătuite să recurgă la cezariană, deoarece această intervenţie este mai sigură.

În această categorie intră, în principal, femeile supraponderale şi obeze, care suferă de diabet, anumite maladii mintale sau au avut complicaţii la o naştere precedentă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite