Articol publicitar

Obiceiuri zilnice care antreneză memoria şi cresc capacitatea cognitivă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurovert

Cu toţii ne confruntăm cu momente de uitare, mai ales în perioadele de stres intens. Deşi poate fi considerat un lucru normal până într-un anumit punct, pierderea amintirilor cu persoanele dragi sau uitarea unor experienţe din diferite perioade ale vieţii pot avea un puternic impact emoţional asupra fiecărui individ.

Pierderile de memorie pot apărea la orice vârstă, dar atunci când se întâmplă în rândul persoanelor în vârstă, acest lucru are loc din cauza tulburărilor organice, leziunilor cerebrale sau bolilor neurologice. Genetica joacă un rol important în pierderea memoriei, în special în afecţiuni neurologice grave precum boala Alzheimer, motiv pentru care trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a susţine buna funcţionare a creierului.

Declinul cognitiv mediu reprezintă o paletă de modificări ale capacităţii cognitive, inclusiv ale capacităţii de memorare şi raţionament. Modificările sunt suficient de evidente pentru a fi observate de către pacient sau familia acestuia dar într-o măsură în care nu afectează capacitatea de a desfăşura activităţile cotidiene.

Aproximativ 15-20% dintre persoanele peste 65 de ani suferă de declin cognitiv mediu, iar persoanele care se confruntă cu această problemă au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer sau o altă formă de demenţă.

Primul pas pentru o mai bună memorie de lucru este să înţelegi cum funcţionează şi să îi acceptaţi limitele. Acceptarea nu înseamnă să te foloseşti de scuze pentru a lăsa lucrurile aşa cum sunt, ci să eviţi frustrarea în ceea ce priveşte îmbătrânirea organismului şi să începi rapid o serie de strategii pentru întreţinerea memoriei.

Neurovert

Cum poţi ajuta memoria

Dormi suficient

Este cunoscut faptul că lipsa somnului reprezintă unul din factorii asociaţi problemelor de memorie, odihna jucând un rol important pentru susţinerea funcţiilor neuronale.

Un studiu a constatat că asistentele care lucrează în tura de noapte au făcut mai multe erori în timpul examinării şi că 68% dintre ele au obţinut scoruri mai mici la testele de memorie în comparaţie cu asistentele care lucrează în tura de zi.

Experţii în sănătate recomandă adulţilor să doarmă între şapte şi nouă ore în fiecare noapte.

Antrenarea creierului

Exersarea abilităţilor cognitive prin jocuri este o modalitate eficientă de a stimula memoria. Cuvintele încrucişate şi chiar aplicaţiile mobile dedicate antrenării memoriei sunt modalităţi excelente de antrenament. Rezultatele unui studiu realizat pe 4.715 de persoane au arătat că, după 15 minute de antrenament online a creierului timp de cinci zile pe săptămână, memoria participanţilor, concentrarea şi capacitatea acestora de rezolvare a problemelor s-au îmbunătăţit semnificativ în comparaţie cu un alt grup care nu a folosit astfel de metode. În plus, s-a demonstrat că jocurile de antrenare a memoriei ajută la reducerea riscului de demenţă.

Gestionarea nivelului de stres

Când este stresat, corpul eliberează cortizol. Acesta afectează memoria, în special capacitatea de a recupera amintiri pe termen lung. În studiile pe animale s-a arătat că stresul şi depresia pot duce la micşorarea creierului.

Învăţarea continuă

Un nivel ridicat de educaţie este asociat cu o mai bună funcţionare mentală la bătrâneţe. Experţii cred că învăţarea continuă poate ajuta la menţinerea unei memorii puternice prin păstrarea activă a mentalului şi activarea unor procese care ajută la menţinerea celulelor creierului şi stimulează comunicarea între ele.

Reduceţi multitasking-ul

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Sussex, multitaskingul poate micşora anumite zone ale creierului, fiind asociat cu reducerea nivelului de atenţie. Nu setaţi mai multe sarcini decât puteţi rezolva într-o zi şi ocupaţi-vă pe rând de fiecare în parte.

Alimentaţia

O dietă sănătoasă a fost asociată cu un risc mai mic de apariţie a declinului cognitiv. Astfel, consumul de alimentele bogate în acizi graşi omega-3, vitamina E, C, B12, acid folic, bioflavonoide şi seleniu organic a fost asociat unei incidenţe mai mici a cazurilor de demenţă. Neurovert Forte este un supliment alimentar care contribuie la îmbunătăţirea memoriei prin creşterea activităţii neuronale.

Neurovert Forte conţine Citicolină (500 mg) şi extract de Bacopa monnieri (100 mg), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive, la creşterea atenţiei şi a capacităţii de decizie, creşte rezistenţa la stres şi suprasolicitarea intelectuală, previne tulburările de memorie asociate vârstei şi îmbunătăţeşte fluxul circulator cerebral.

Suplimentul alimentar conţine citicolină, substanţă care are un puternic impact asupra îmbunătătirii performanţei mentale, având un rol vital în funcţionarea celulelor nervoase şi susţinând transmiterea către creier a semnalelor vizuale şi de alte aspecte vitale pentru funcţionarea optimă a organismului.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite