Inflamația creierului legată de dietă. Avertismentul medicilor: o alimentație bogată în grăsimi poate afecta memoria

0
Publicat:

Doar trei zile de consum al unor alimente bogate în grăsimi saturate ar putea provoca probleme de memorie și inflamații cerebrale conexe la adulții în vârstă, arată un nou studiu. 

Mâncarea bogată în grăsimi poate provoca inflamații creierului FOTO: Shuterstock
Mâncarea bogată în grăsimi poate provoca inflamații creierului FOTO: Shuterstock

Cercetătorii au hrănit grupuri separate de șobolani tineri și bătrâni cu o dietă bogată în grăsimi timp de trei zile sau timp de trei luni, pentru a compara cât de repede se produc schimbări în creier față de restul corpului atunci când se consumă o dietă nesănătoasă.

Așa cum era de așteptat pe baza cercetărilor anterioare privind diabetul și obezitatea, consumul de alimente grase timp de trei luni a dus la probleme metabolice, inflamații intestinale și modificări dramatice ale bacteriilor intestinale la toți șobolanii, în comparație cu cei care au mâncat mâncare normală, potrivit medicalexpress.

Cu toate acestea, în ceea ce privește modificările la nivelul creierului, cercetătorii au constatat că doar șobolanii mai în vârstă - indiferent dacă au urmat dieta bogată în grăsimi timp de trei luni sau doar trei zile - au avut rezultate slabe la testele de memorie și au prezentat modificări inflamatorii negative la nivelul creierului.

Potrivit publicației citate, rezultatele înlătură ideea că inflamația legată de dietă în creierul îmbătrânit este determinată de obezitate, a declarat autorul principal al studiului, Ruth Barrientos, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare pentru Medicina Comportamentală de la Universitatea de Stat din Ohio.

Majoritatea cercetărilor privind efectele alimentelor grase și prelucrate asupra creierului s-au axat pe obezitate, însă impactul alimentației nesănătoase, independent de obezitate, rămâne în mare parte neexplorat.

„Dietele nesănătoase și obezitatea sunt legate, dar nu sunt inseparabile. Căutăm cu adevărat efectele dietei direct asupra creierului. Și am arătat că în trei zile, cu mult înainte ca obezitatea să se instaleze, au loc schimbări neuroinflamatorii extraordinare”, a declarat Ruth Barrientos, profesor de psihiatrie în cadrul Colegiului de Medicină din Ohio State.

„Modificările din organism la toate animalele se produc mai lent și nu sunt, de fapt, necesare pentru a provoca deficiențele de memorie și modificările din creier. Nu am fi știut niciodată că inflamația creierului este cauza principală a deficiențelor de memorie induse de dieta bogată în grăsimi fără a compara cele două cronologii”, a explicat expertul.

Cercetarea a fost publicată recent în revista Immunity & Ageing.

Anii de cercetare din laboratorul lui Barrientos au sugerat că îmbătrânirea aduce o „amorsare” pe termen lung a profilului inflamator al creierului, cuplată cu o pierdere a rezervei de celule cerebrale pentru a-și reveni, și că o dietă nesănătoasă poate înrăutăți situația creierului la adulții în vârstă.

După ce animalele au urmat o dietă bogată în grăsimi timp de trei zile sau trei luni, cercetătorii au efectuat teste de evaluare a două tipuri de probleme de memorie frecvente la persoanele în vârstă cu demență, care se bazează pe regiuni separate ale creierului: memoria contextuală mediată de hipocampus (centrul primar de memorie al creierului) și memoria de frică care își are originea în amigdala (centrul de frică și pericol al creierului).

Comparativ cu animalele de control care mâncau mâncare gătită și cu șobolanii tineri care urmau o dietă bogată în grăsimi, șobolanii în vârstă au prezentat comportamente care indicau faptul că ambele tipuri de memorie erau afectate după numai trei zile de consum de alimente grase. Comportamentele au persistat pe măsură ce au continuat dieta bogată în grăsimi timp de trei lunii.

Cercetătorii au observat, de asemenea, modificări ale nivelurilor unei serii de proteine numite citokine în creierul șobolanilor în vârstă după trei zile de alimentație grasă, ceea ce a semnalat un răspuns inflamator dereglementat.

La trei luni după ce au urmat dieta bogată în grăsimi, unele dintre nivelurile de citokine s-au modificat, dar au rămas dereglate, iar problemele cognitive au persistat în testele de comportament.

„O abatere de la markerii inflamatori de bază este un răspuns negativ și s-a demonstrat că afectează funcțiile de învățare și memorie”, a spus Barrientos.

Comparativ cu șobolanii care mâncau hrană normală, animalele tinere și bătrâne s-au îngrășat mai mult și au prezentat semne de disfuncție metabolică - control deficitar al insulinei și al glicemiei, proteine inflamatorii în țesutul adipos și modificări ale microbiomului intestinal - după trei luni de dietă bogată în grăsimi. Memoria și comportamentul șobolanilor tineri și țesutul cerebral au rămas neafectate de mâncarea grasă.

„Aceste diete duc la modificări legate de obezitate atât la animalele tinere, cât și la cele bătrâne, însă animalele tinere par mai rezistente la efectele dietei bogate în grăsimi asupra memoriei. Credem că acest lucru se datorează probabil capacității lor de a activa răspunsuri antiinflamatorii compensatorii, care lipsesc animalelor în vârstă. De asemenea, cu glucoza, insulina și inflamația adipoasă crescute atât la animalele tinere, cât și la cele bătrâne, nu există nicio modalitate de a distinge ce cauzează afectarea memoriei doar la animalele bătrâne dacă ne uităm doar la ceea ce se întâmplă în organism. Ceea ce se întâmplă în creier este important pentru răspunsul memoriei”, a declarat Barrientos.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite