Cum să scapi de un narcisist. Sfaturi pentru a pune capăt unei relaţii toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O legătură romantică cu o persoană care se iubeşte doar pe sine are toate şansele să devină insuportabilă
O legătură romantică cu o persoană care se iubeşte doar pe sine are toate şansele să devină insuportabilă

Narcisismul este o tulburare psihologică care se manifestă prin vanitate, egoism şi afecţiune exagerată pentru propria persoană. Traiul alături de o astfel de persoană poate fi un calvar. Cel mai bine pentru tine e să pui capăt unei astfel de relaţii toxice.

Despărţirea de un narcisist te poate drena de energie şi seca emoţional, avertizează psihoterapeuţii. Însă, odată ce ai luat decizia de a pune capăt acestei relaţii toxice e bine să o faci repede, fără discuţii inutile înainte sau după. Nu argumenta în faţa unui narcisist, scrie newhealthadvisor.com.

Odată ce ai luat decizia rămâi pe poziţie, este al doilea pas pe care trebuie să-l faci pentru a pune capăt relaţiei. Poartă-te ca şi cum tu ai fi acela care are de pierdut şi face o mare greşeală rupând relaţia, dar reafirmă-ţi decizia irevocabilă. Trebuie să fii ferm.

Fereşte-te de manipulare. Un narcisist va încerca cu siguranţă să te întoarcă din drum folosinduse când de miere, când de bici.  Îţi poate promite că se va schimba, oricum, ce trebuie să-ţi fie clar este faptul că va încerca să te manipuleze. Totodată, va încerca să profite de starea ta emoţională fragilă făcându-ţi daruri. Nu ceda!

 Taie orice contact. Schimbă-ţi adresa de e-mail şi numărul de telefon şi eventual locuinţa.

Învaţă autoapărarea. Trebuie să fii suficient de puternic pentru a te putea apăra. Aşteaptă-te ca fostul tău partener să considere decizia ta ca pe una iraţională, să uzeze de violenţă şi abuz, de la trântitul uşilor, la ţipete şi ascunderea cheilor de la casă. Dacă e nevoie ia-ţi un câine (unul mare care să te apere de abuzator).

Îndepărtează toate lucrurile care-ţi amintesc de ex. Toate cadourile şi orice altceva îţi poate aduce aminte de respectiva persoană trebuie aruncate la coş sau dăruite altcuiva. Lasă în urmă trecutul. Dacă te apucă nostalgia repetă-ţi faptul că ai fost folosit (ă) doar pentru a satisface egoul persoanei respective.

Fă-ţi noi prieteni. Nu te feri să cunoşti oameni noi şi să iei parte la evenimente care ar putea fi interesante. Caută compania persoanelor care se poartă frumos şi te fac să te simţi bine. N-ar fi rău să te implici într-o relaţie care nu este neapărat romantică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite