Cât timp putem petrecere la soare fără să ne riscăm sănătatea: „Este prietenul nostru”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne este soarele prieten sau dușman, aceasta este o întrebare tot mai comună odată cu venirea verii și întețirea căldurii.

foto femeie care face plajă
Ne este soarele prieten sau dușman? Foto: Pixabay

Potrivit doctorului de familie Ruxandra Constantina, depinde doar de noi dacă soarele ne poate face mai mult bine sau rău. Într-adevăr, expunerea prelungită la soare și la razele UV poate avea efecte adverse , chiar grave, însă cu grijă, putem evita astfel de efecte și să ne bucurăm doar de beneficii.

Soarele ne face bine. Este incriminat ca dușmanul nostru, dar nu este. El este prietenul sănătății noastre, pentru că ne oferă și acea tentă sănătoasă, bronzantă a pielii, dar stimulează şi imunitatea. Foarte important mai este că el stimulează activarea vitaminei D la nivelul pielii și absorbția ei. O expunere de 30-60 de minute la soare echivalează cu o doză de 10.000 de unități de vitamina D, plus că înlătură și senzația de melancolie, tristețe, depresie și ameliorează și durerile articulare. Deci este prieten și va rămâne în continuare", a spus dr. Ruxandra Constantina, pentru Antena 3 CNN.

Astfel, potrivit medicului de familie, pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive, este important să cronometrăm perioada de timp pe care o petrecem la soare, și să facem acest lucru la orele potrivite, în timp ce ne protejăm pielea cu cremă solară.

De asemenea, un alt factor important legat de crema cu factor de protecție impotriva razelor UV este ca stratul de cremă să fie reaplicat odată la câteva ore, astfel încât să nu riscăm arsurile solare sau expunerea prelungită la razele UV, care pot fi foarte dăunătoare pentru piele.

Doar că razele ultraviolete sunt din ce în ce mai puternice, avem explozii solare, stratul de ozon s-a micșorat și atunci trebuie să ne expunem rațional. Acum a apărut o cremă cu factor de protecție 100. Dar şi cu factor 1000 dacă va apărea, nu ne va proteja 100%.

Există obiceiul să-ți dai cu crema aceea de protecție și să stai la soare când te trezeşti, eventual la ora 10-11 până seara. Sunt oameni care stau pe plajă, la ștranduri alături de copii toată ziua. Şi, atunci, nu ne protejează nimic.

Dar vorbim nu numai de efectele negative asupra pielii, adică îmbătrânire, reducerea elasticității, distrugerea fibrelor de colagen, razele ultraviolete tip A, dar, mai mult, apar arsurile, alergiile și temutul cancer de piele", a mai explicat dr. Ruxandra Constantina.

Efectele pozitive aduse de expunerea la soare se regăsesc atât la nivel fizic cât și psihic. La nivel fizic, imunitatea se dezvoltă, iar soarele favorizează activarea vitaminei D la nivelul tegumentului, tot doarele poate ameliora și durerile articulare, iar la nivel psihic, expunerea la soare și căldură poate înlătura melancolia și tristețea.

Cu toate acestea, există și efecte negative, dacă expunerea este prelungită și fără protecție împotriva razelor UV. Astfel, în aceste cazuri, oamenii care petrec prea mult timp la plajă, la ore nepotrivite, pot observa că pielea lor îmbătrânește prematur, se îngroșează și apar pete pigmentare, apariția ridurilor este favorizată, pot apărea arsuri solare, alergii sau insolație. Efectele negative se pot observa și la nivel ocular, unde expunerea îndelungată la soare poate favoriza scăderea acuităţii vizuale, leziuni ale retinei şi, pe termen lung, poate declanşa temutul cancer de piele.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite