Alimentul care te ajută să eviți diabetul. Are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv riscul redus de boli de inimă și cancer
0Un nou studiu arată că un compus vegetal poate reduce riscul de diabet cu până la 27%. Tipul de lignan găsit în semințele de in și în cerealele integrale a prezentat cea mai mare asociere.
Potrivit Eating Well, de la fructe, legume și cereale integrale până la leguminoase, nuci și semințe, alimentele pe bază de plante oferă o serie de nutrienți, inclusiv carbohidrați complecși, proteine, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Mulți contribuie și cu grăsimile sănătoase necesare. S-a demonstrat că o dietă pe bază de plante are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv riscul redus de boli de inimă, cancer și diabet.
Unele alimente pe bază de plante conțin compuși vegetali numiți lignani, care funcționează ca antioxidanți care luptă împotriva inflamației, precum și fitoestrogeni.
Dacă nu ați auzit niciodată de fitoestrogeni până acum, acești compuși vegetali acționează ca estrogenul în unele dintre țesuturile corpului. Deoarece nivelurile de estrogen scad în timpul menopauzei, consumul mai multor alimente bogate în fitoestrogeni poate ajuta la calmarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile. Multe alimente pe bază de plante conțin cantități mici de lignani, dar sunt concentrate în special în semințele de in și semințele de susan, susține publicația citată.
Un nou studiu publicat pe 7 august 2024 în JAMA Network Open analizează acest subiect pentru a vedea dacă există o legătură între consumul de lignan și diabetul de tip 22
Studiul a fost realizat pe 201.111 persoane care nu aveau diabet la începutul studiului. Vârsta medie era de 45 de ani la începutul studiului, aproximativ 80% dintre participanți fiind femei.
Participanții au completat chestionare privind frecvența alimentelor la fiecare 2 până la 4 ani. Scopul chestionarelor privind frecvența alimentelor a fost de a identifica alimentele consumate de participanți care conțineau lignani.
Cercetătorii au inclus frecvența consumului acestor alimente, precum și conținutul de lignan al alimentelor în calculele lor. Ei au împărțit în continuare lignanii în categorii, deoarece există mai multe tipuri de lignani. Acest lucru i-ar ajuta să vadă dacă anumite tipuri de lignani au avut mai multă valoare pentru anumite rezultate de sănătate.
Alimentele care susțin lignan
Pe lângă chestionarele privind frecvența alimentelor, participanții au completat și chestionare demografice și de stil de viață, împreună cu rezultatele sănătății la fiecare doi ani. Aceste date au inclus lucruri precum rasa, greutatea corporală, obiceiurile de fumat, consumul de alcool, aportul de multivitamine și activitatea fizică.
Femeile care treceau prin menopauză sau trecuseră deja prin ea au fost întrebate și despre terapia hormonală.
Participanții care au răspuns că au fost diagnosticați cu diabet au primit un chestionar suplimentar pentru a completa care se întreba despre simptome, rezultatele testelor și medicamentele pentru diabet. Aceste diagnostice au fost confirmate prin revizuirea dosarelor medicale.
Cercetătorii au descoperit că rezultatele sugerează că aportul mai mare de lignani a fost asociat cu o rată mai mică a diabetului. Mai exact, ei au descoperit că includerea regulată a alimentelor bogate în lignani a fost asociată cu o incidență cu aproximativ 8% până la 27% mai mică a diabetului de tip 2. Acest lucru a fost valabil pentru toate tipurile de lignani, cu excepția unuia—laricirezinol.
Potrivit acestor cercetători, alimentele care conțin lignan pot fi deosebit de benefice pentru reducerea riscului de diabet și un control mai bun al zahărului din sânge includ semințele de in, cerealele integrale și cafeaua.
Rețineți că nu există un singur aliment, componentă sau grup de alimente care să acționeze ca o poțiune magică pentru a preveni orice boală.
Mișcarea ajută, de asemenea, la gestionarea zahărului din sânge și poate reduce riscul de diabet, la fel ca și gestionarea factorilor de stres și obținerea unui somn de calitate.
Dacă nu sunteți pregătit pentru o revizuire completă a obiceiurilorâ, încercați să adăugați semințe de in măcinate la mese. Acestea merg grozav în smoothie-uri, iaurt și fulgi de ovăz.