Riscurile şi beneficiile în a creşte un copil vegan, expuse de experţi în nutriţie
0
Tinerii părinţi din zilele noastre ar putea fi înclinaţi să-şi crească copiii cu hrană bazată exclusiv pe legume şi fructe, aşa că specialiştii au explicat care sunt riscurile, dar şi beneficiile unei diete vegane în creşterea celor mici.
Deşi Asociaţia Dietetică Britanică susţine că veganismul este potrivit pentru toate vârstele, experţii nu se pot pune de acord dacă este înţelept sau nu să creşti un copil cu hrană vegană.
La răspândirea recentă a veganismului ar putea contribui studiile care atestă beneficiile pe care le are o dietă pe bază de plante, onştientizarea tot mai mare privind etica îndoielnică a producţiei de carne, iar acest lucru este pus chiar şi pe seama platformei Instagram, unde mai multe persoane influente promovează acest stil de viaţă.
Dar cât de benefică este o dietă exclusiv vegană în creşterea copiilor? Aceasta este întrebarea la care mai mulţi specialişti au răspuns, pentru publicaţia The Independent, în încercarea de a răspunde nedumeririlor părinţilor preocupaţi de acest subiect.
Care sunt riscurile
Potrivit dieteticianului Judy Moore, creşterea unui copil în stil vegan poate duce la deficienţe de nutrienţi, un aport energetic inadecvat şi creşterea deficitară.
„Primul an de viaţă este una dintre cele mai importante perioade de dezvoltare pentru un copil. Deficienţele nutriţionale sunt comune pentru vegani, în special fierul, B12 şi iodul. Sugarii au foarte mare nevoie de o cantitate consistentă de nutrienţi şi energie, alternanţele vegane având adesea un nivel scăzut de energie, pentru că dieta nu oferă în mod optim grăsimi, proteine şi energie totală“, explică şi dieteticianul Ana Kristina Skrapac pentru The Independent.
Cu toate acestea, specialista în nutriţie Bahee Van de Bor, care lucrează în mediul privat, vine cu un contra-argument şi susţine că aceste deficienţe pot fi suplimentate, fie cu alimente fortificate, fie cu extracte de drojdie. Aceasta sfătuieşte suplimentarea cu alte substanţe nutritive, cum ar fi calciu şi acizi graşi, prin consumul de seminţe de chia, nuci şi seminţe de in, care pot fi încorporate în alimentaţia bebeluşilor odată ce încep să mănânce alimente solide, însă şi ea atrage atenţia că dietele vegane pot fi extrem de restrictive, iar riscurile nutriţionale depăşesc beneficiile.
„Eu încurajez copiii să aibă un aport variat dintr-o gamă largă de alimente, inclusiv lapte, carne, pasăre, peşte şi ouă, pentru un echilibru optim de nutrienţi. Este posibilă creşterea copiilor pe o dietă vegetariană echilibrată, însă dietele vegane sunt prea restrictive, iar riscul de compromis nutriţional depăşeşte orice beneficiu potenţial“, conchide dieteticiana.
Care sunt beneficiile
În timp ce experţii în nutriţie, atât Skrapac, cât şi Moore sunt de acord că nu există beneficii pentru sănătate ale unei diete vegane faţă de o dietă vegetariană sau normală diversă pentru copii. În schimb, Bor explică de ce aceste beneficii ar putea exista, într-adevăr, datorită conţinutului de grăsimi saturate, conţinute în mod natural.
Având în vedere studiile nesfârşite care leagă grăsimile saturate de cancer şi bolile cardiovasculare, acest lucru ar putea fi un beneficiu în sine, Bor explicând că micuţii vegani ar putea „beneficia de reducerea riscului de boli de inimă“.
„Dietele vegane reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru familii de a învăţa copiii despre principiile nutriţiei şi a unei alimentaţii sănătoase încă de la o vârstă fragedă“, a spus experta, insistând că dietele vegane pot fi complete din punct de vedere nutriţional atâta timp cât se efectuează o planificare atentă.
„Luaţi în considerare sursele, precum şi cantitatea de proteine, carbohidraţi (de preferinţă nu prea mari în fibre) şi desigur suficiente grăsimi pentru a vă asigura că cei mici primesc calorii adecvate pentru a creşte normal. Ca dietetician nu văd niciun motiv pentru care copiii mei nu pot urma o dietă vegană. Când sunt bine planificate, dietele vegane pot fi complete din punct de vedere nutriţional, oferind beneficii pentru sănătate“, a spus Bahee Van de Bor.
Ce precauţii ar trebui luate
„Este recomandată completarea dietei cu un complex de multivitamine, dar şi revizuirea dietei de către un dietetician pediatric, pentru a asigura un raport adecvat între proteine şi calorii pentru creşterea şi dezvoltarea normală“, subliniază Skrapac.
Experta Bahee Van de Bor recomandă încorporarea de gustări frecvente între mese, pentru a oferi copiilor substanţe nutritive suplimentare şi pentru a-şi atinge minimul de calorii ce trebuie consumat zilnic. „De asemenea, includeţi alimente bogate în vitamina C pentru a stimula absorbţia fierului din vegetalele consumate, explică Van de Bor.
Totuşi, experţii atrag atenţia că mămicile nu ar trebui să îi priveze pe cei mici de laptele matern. „Laptele matern este prima nutriţie optimă pentru sugari şi toate mamele ar trebui să fie sprijinite pentru a iniţia alăptarea. Nu există niciun înlocuitor alternativ vegan pentru laptele matern. Acordarea unui lapte pe bază de plante unui copil, ca înlocuitor al laptelui matern este periculoasă şi au existat mai multe cazuri de malnutriţie infantilă care documentau acest lucru“, susţine nutriţionista Ana Kristina Skrapac