Folosirea telefonului creşte riscul de infertilitate în rândul bărbaţilor: cum afectează mobilul calitatea spermei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă vă pregătiţi să concepeţi un copil, este recomandat să vă ţineţi departe de telefonul mobil. Foto: laventanadeljuicio.mx
Dacă vă pregătiţi să concepeţi un copil, este recomandat să vă ţineţi departe de telefonul mobil. Foto: laventanadeljuicio.mx

Bărbaţii care îşi ţin telefoanele mobile în buzunarul de la pantaloni sau care vorbesc la telefonul mobil timp de cel puţin o oră pe zi, riscă să aibă probleme de fertilitate, avertizează oamenii de ştiinţă.

Cercetările arată că bărbaţii care vorbesc o oră pe zi la telefonul mobil sunt de două ori mai expuşi scăderii calităţii spermei decât cei care vorbesc mai puţin. Este şi cazul acelora care vorbesc la mobil în timp ce acesta se află la încărcat. 

Chiar şi păstrarea sa pe noptieră în timp ce dormiţi poate avea un impact negativ. Mai mult decât atât, şi dacă îşi ţin mobilul în buzunarul de la pantaloni, calitatea spermei bărbaţilor poate avea de suferit, cauzând probleme de fertilitate în rândul reprezentanţilor sexului puternic.

Potrivit oamenilor de ştiinţă israelieni, calitatea spermei bărbaţilor din ţările vestice este în continuă scădere şi este considerată a fi factorul decisiv pentru 40% din cazurile în care cuplurile întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil. Se pare că activitatea electromagnetică şi căldura emanată de un telefon mobil afectează sperma, ducând la moartea spermatozoizilor.

Studiul oamenilor de ştiinţă israelieni, la care au participat 106 bărbaţi testaţi timp de un an în cadrul unei clinici de fertilitate, arată că cei care au vorbit la telefonul mobil mai mult de o oră pe zi prezintă risc dublu de a avea o spermă de calitate inferioară faţă de aceia care au vorbit mai puţin de o oră zilnic, situaţie similară ca în cazul acelora care au vorbit la mobil în timp ce îl încărcau. Totodată, studiul arată că 47% din bărbaţii care şi-au ţinut telefoanele mobile la o distanţa de până la 25 cm faţă de zona organelor genitale au fost afectaţi.

Rezultatele cercetărilor, publicate de către Reproductive BioMedicine, susţin teoria potrivit căreia există o legătură între creşterea utilizării telefoanelor mobile şi ratele scăzute de fertilitate în rândul bărbaţilor.

Profesoara Martha Dirnfeld de la Universitatea Technion din Haifa, care a derulat cercetarea, a declarat: “Nivelul calităţii spermei a coborât până la un procent care ar îngreuna reproducerea. (…) Dacă încercaţi să concepeţi un copil şi nu se întâmplă nimic timp de un an, poate ar fi bine să vă gândiţi dacă nu sunt de vină chiar obiceiurile voastre legate de folosirea telefonul mobil”.

Studiul concluzionează că bărbaţii care plănuiesc să conceapă un copil ar trebui să-şi închidă telefoanele mobile cât timp acestea se află la încărcat sau să le ţină la cel puţin 25 de centimetri distanţă de zona organelor genitale.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite