SUA au pierdut prima bătălie pentru protejarea internetului: un standard de control al traficului a fost aprobat la ITU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Dubai s-a aprobat deja primul document controversat, iar Conferinţa continuă până pe 14 decembrie
La Dubai s-a aprobat deja primul document controversat, iar Conferinţa continuă până pe 14 decembrie

Conferinţa mondială de telecomunicaţii care se desfăşoară zilele acestea la Dubai era privită cu îngrijorare de către comunitatea internaţională şi de către avocaţii liberei exprimări, dar iată că fricile lor s-au pus în practică.

În primele zile ale conferinţei, ITU a votat un standard pentru internet care este destul de controversat, deoarece cuprinde posibilitatea de a inspecta traficul web. Acesta se numeşte Deep Packet Inspection şi are unele prevederi cel puţin controversate. 

Aprobarea standardului înseamnă două lucruri: ceea ce se temeau criticii s-a adeverit. Conferinţa a influenţat viitoarea abordare în privinţa internetului, iar Statele Unite ale Americii nu au reuşit să îşi impună punctul de vedere. Astfel, americanii doreau ca la conferinţă să se discute lucruri din domeniul telecom şi nu lucruri privind internetul. 

Deşi această standardizare implică interconexiunile dintre reţele, problema este că nu influenţează neapărat în bine, ci pur şi simplu poate reprezenta o metodă de control. 

Potrivit site-ului boingboing.net care a primit documentul de mai jos, unele exemple de folosire a DPI sunt îngrijorătoare: 

- securizare 

- identificarea unor gazde particulare analizând pachetele de date

- blocarea unor jocuri

- identificarea utilizatorilor de BitTorrent care uploadează conţinut

- blocarea telefoniei de tip VoIP prin protocoale end-to-end application control protocol

- identificarea telefoniei VoIP peer-to-peer

Practic, protocolul insepectează traficul în cadrul viitoarelor infrastructuri ale reţelelor, inclusiv Internet, după cum explică go4it.ro. 

„Filtrarea datelor nu este o noutate pentru membrii ITU, acordul iniţial permiţând organismelor naţionale ale membrilor semnatari să întrerupă serviciile Internet care contravin legilor, securităţii, ordinii publice sau moralei, însă legiferarea utilizării inspecţiei şi filtrării traficului este o escaladare pe care, cel puţin până acum, Europa şi Statele Unite nu o doresc“, mai spun cei de la go4it.ro. 

Explicaţia oficială din comunicatul ITU este că aplicaţiile de Internet schimbă porturile de comunicare şi protocoalele la întâmplare, iar un număr mare de aplicaţii se dezvoltă în servicii Web complete. Y.2770 (standardul aprobat) stabileşte cerinţele tehnice şi de manageriere a aplicaţiilor de reţea într-un mod mai puţin ambiguu prin protocol, port şi semnăturile aplicaţiilor. 

ITU Standard

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite