Schimbarea la față a celui mai folosit motor de căutare din lume: „Google va căuta pe Google în locul tău”

0
Publicat:

Noua viziune pentru cel mai mare motor de căutare din lume a fost prezentată de Google.

Google Search cautare Google FOTO 123RF / Alexey Malkin

„Google va căuta pe Google în locul tău.” Aceasta este viziunea pe care Liz Reid, șefa departamentului de căutare, a prezentat-o marți pe scena de la Google I/O, scrie businessinsider.com.

Demonstrațiile Google au arătat cum Search poate acum să găsească studiouri de yoga din orașul tău care au oferte introductive, să creeze planuri de masă pentru o familie de pretențioși și chiar să depisteze ce nu merge bine la casetofonul tău și să sugereze remedieri doar analizând înregistrările video pe care le faci cu telefonul tău.

Este o schimbare dramatică a funcționalității celui mai mare motor de căutare din lume, Google încercând să preia conducerea în cursa pentru inteligență artificială care a captivat companiile de tehnologie.

În multe privințe, noua căsuță de căutare funcționează ca o căsuță Gemini - cu răspunsuri generate de inteligența artificială cu care puteți vorbi ca un chatbot.

Lansate în SUA începând de astăzi, AI Overviews va folosi „raționamente în mai multe etape” pentru a răspunde la întrebări complexe într-o singură căutare, a declarat Reid.

„Cercetările care ar fi putut să vă ia minute sau ore, Google le poate face acum în numele dumneavoastră în doar câteva secunde.”

Funcțiile de căutare Google Gemini pot face chiar și sugestii pe care nu le-au cerut. De exemplu, o interogare pentru o recomandare pentru un restaurant de sărbătoare ar putea oferi rezultate care indică muzică live sau disponibilitatea unui acoperiș.

Aceste tipuri de căutări organizate de inteligența artificială vor fi disponibile în curând în categorii precum filme, muzică, cărți, hoteluri și cumpărături, a declarat Reid.

Noua viziune a Google în materie de căutare nu este doar o schimbare majoră pentru viitorul său, ci ar putea transforma modul în care funcționează internetul la scară mai largă.

O mare parte din arhitectura internetului este concepută în jurul unor modele de afaceri care folosesc SEO pentru a atrage accesări - și bani din publicitate. Transformarea căutării într-un chatbot ar putea afecta modul în care este distribuit traficul.

La urma urmei, de ce să faceți clic pe un link când Google Search poate acum să rezume informațiile de care aveți nevoie?

Dar Reid a părut să abordeze preocupările legate de faptul că schimbările ar putea duce la scăderea numărului de vizite pe site-ul web într-o postare pe blogul companiei.

„Observăm că linkurile incluse în AI Overviews primesc mai multe click-uri decât dacă pagina ar fi apărut ca o listă web tradițională pentru acea interogare”, a scris ea. „Pe măsură ce extindem această experiență, vom continua să ne concentrăm pe trimiterea de trafic valoros către editori și creatori.”

Google a dominat mult timp peisajul de căutare, dar ultimele sale progrese sosesc pe fondul unei concurențe sporite din partea OpenAI.

Luni, gigantul AI a dezvăluit GPT-4o - următorul său model emblematic de inteligență artificială cu limbaj mare, cu capacități îmbunătățite de voce și viziune.

Axel Springer, compania-mamă a Business Insider, a încheiat un acord global pentru a permite OpenAI să își antreneze modelele pe baza rapoartelor mărcilor sale media.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite